Propunere legislativa de completare a Legii Pensiilor 263/2010: Dovedirea perioadelor de activitate in grupele I si II de munca

pensiipensie grupa Igrupa I si grupa IIpensii grupele I si IIreducere varsta de pensionarepensii grupele I si II
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua propunere legislativa urmareste sa completeze Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.


Cititi si: Pensii militare 2016: Mod de calcul, cererea si dosarul de pensionare


Concret, se doreste ca dupa art. 55 sa se introduca un nou articol, 55^1, cu urmatorul cuprins:

"ART.55^1
(1) Persoanele care nu au fost nominalizate de fostele unitati angajatoare in vederea desfasurarii unor activitati incadrate in grupa I si/sau II de munca in conformitate cu legislatia anterioara datei de 1 aprilie 2001, dar au desfasurat aceste activitati in locurile de munca incadrate in grupa I si/sau II de munca, au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform art. 55 alin. (1) lit. a) si b) dupa caz.

(2) Dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii se face cu carnetul de munca, intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca.

(3) In situatia in care perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau II de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este facuta incorect sau incomplet, acestea pot fi dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau detinatorii legali de arhive.

(4) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau II de munca se intocmesc numai pe baza documentelor verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor de arhive."


De ce se doreste completarea Legii Pensiilor cu noul articol mentionat mai sus?

In perioada 1990 - 1 aprilie 2001, activitatea desfasurata in grupele I si II a fost recunoscuta de angajatori cu ocazia incheierii contractelor colective de munca, insa acestia nu si-au indeplinit obligatia de a nominaliza si persoanele a caror activitate se incadreaza in grupe de munca, conform Ordinului nr. 50/1990.

"Intrucat angajatorii nu au respectat intocmai dispozitiile Ordinului nr. 50/1990, intre salariatii care au desfasurat activitati incadrate in grupe de munca nominalizati de angajatori si cei care nu au fost nominalizati dar au desfasurat aceleasi activitati in aceleasi locuri de munca, in conditii grele, vatamatoare unde gradul de expunere la factorii de risc profesional pe toata durata timpului normal de munca, conduce in timp la imbolnaviri profesionale, s-au creat discriminari si implicit prejudicii, de cele mai multe ori situatiile fiind indreptate pe cale judecatoreasca.", se precizeaza in cadrul Expunerii de Motive a prezentei propuneri legislative care ar putea sa modifice Legea Pensiilor.

Aceasta propunere legislativa ar conduce, conform expunerii de motive, la eliminarea inechitatilor care au condus la discriminari intre persoanele aflate in situatii identice din punctul de vedere al prestarii activitatilor care se incadrau in grupa I si II de munca, in ceea ce priveste accesul la pensia pentru limita de varsta.

Atentie la faptul ca prevederile de mai sus nu se aplica in acest moment. Propunerea de modificare a Legii Pensiilor trebuie sa isi incheie parcursul legislativ si va intra in vigoare dupa eventuala publicare in Monitorul Oficial a unui act normativ final.




 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?


Legea nr. 283/2022 a creat mai multe probleme decat a rezolvat!

Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative aplicabile in 2023, implicatii, controverse, solutii, comentarii, intrebari si raspunsuri!

Raspunsuri impecabile la 4 mari intrebari:

1) Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?  
2) Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
3) La ce alte aspecte legate de legislatia muncii trebuie sa fiti foarte atent in aceasta perioada?
4) Cu ce situatii sensibile e posibil sa va confruntati in 2023?

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensie grupa Igrupa I si grupa IIpensii grupele I si IIreducere varsta de pensionarepensii grupele I si II

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere legislativa de completare a Legii Pensiilor 263/2010: Dovedirea perioadelor de activitate in grupele I si II de munca Nota: 3.84 din 5 - 178 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]