Acordare spor de vechime pentru un angajat care a avut CIM part-time

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Noiembrie 2019
21 Noiembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
spor de vechimeangajatCIMcontract part-timecontract cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform contractului colectiv de munca, firma ofera un spor de vechime. Angajatul X a avut un contract part-time sau cu timp partial de 4 ore pe zi timp de 12 luni. Cum se calculeaza vechimea in munca corect pentru a acord acest avantaj? Este calculata vechimea sa ca fiind de 6 luni, in loc de 12?
 
Un angajat care s-a calificat pentru obtinerea unui spor de vechime din punct de vedere al anilor petrecuti in firma a avut timp de 12 luni contract individual de munca (CIM) part-time sau cu timp partial de 4 ore pe zi. In aceasta situatie, cum se calculeaza corect vechimea in munca pentru ca acest spor sa poata fi acordat fara a vaduvi angajatii care au acelasi beneficiu, dar au muncit timp de 8 ore/zi?
 
Conform consilierului juridic Gabriela Dita, expert in cadrul PortalCodulMuncii, vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.
 
Astfel, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”. In consecinta, incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada studiilor universitare.
 
Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
 
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
 
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie iar punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 la Legea 263/2010.
 
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
 
Conform art. 106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Doar drepturile salariale se acorda porportional cu timpul efectuc lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
 
Ori pentru salariatul angajat cu timp partial, programul sau normal de lucru este cel stabilit in contractul de munca, in speta, 4 ore.
 
Prin urmare vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 4 ore si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga. Astfel, salariatul care are incheiate doua contracte de munca cu norma intreaga, 8 ore pe zi pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an, dar va avea un punctaj anual dublu decat salariatul care presteaza aceeasi activitate remunerata identic pentru o durata de 8 ore/zi.
 
In speta, salariatul angajat cu CIM cu timp partial de 4 ore pe zi intr-un an dobandeste vechime in munca pentru un an si nu pentru 6 luni. Tot asemenea si salariatul angajat cu o ora pe zi intr-un an tot un an de vechimea va acumula.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]