Salariatul are dreptul la salariul integral. Norma de lucru se stabileste prin CIM

CIMCIM cu norma intreagadurata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

O societate are angajati cu contract norma intreaga 8 ore/zi - 40 ore/saptamana. In urma programului desfasurat de catre societate, de obicei se lucreaza mai putin decat o norma intreaga pe luna. Nu poate fi incheiat un contract cu timp partial deoarece nu pot fi calculate la fix orele lucrate si nu se aplica astfel nici dreptul la orele suplimentare. Care sunt solutiile privind urmatoarele aspecte:

1. Calculul salariului,
2. Intocmirea contractului/actului aditional pentru programul respectiv.
3. Zilele nelucrate fata de programul complet trebuie cumva compensate cu vreo suma de bani.
4. Ce alte obligatii are societatea fata de angajatii respectivi ?

Raspuns:

1. Dupa ce a fost convenit de partile raportului de munca, angajator si salariat, si a fost stabilit in contractul individual de munca, salariul trebuie acordat in cuantumul prevazut in contract.
Astfel, daca modalitatea de salarizare este in functie de timpul lucrat, adica in regie, atunci salariatul va primi salariul in cuantumul stabilit prin CIM.

In speta, pentru prestarea muncii in baza unui CIM cu norma intreaga de 8 ore pe zi, 40 ore pe saptamana, salariatul are dreptul la salariul stabilit prin CIM, pentru care trebuie sa presteze munca corespunzator unei norme intregi.

Nu este admisibil ca cele doua parti, angajator si salariat, sa incheie un contract cu norma intreaga, dar salariatul sa presteze activitate o fractiune de norma, dupa cum nu legal ca salariatul sa primeasca numai o parte din salariul prevazut in contractul individual de munca.

In consecinta, norma de munca trebuie prevazuta in CIM in functie de timpul necesar desfasurarii activitatii pentru care angajeaza respectiva persoana, care va beneficia de salariul integral, respectiv salariul de baza brut stabilit prin contractul individual de munca la care se adauga eventualele sporuri si indemnizatii la care acesta are dreptul, potrivit legii si contractului individual/colectiv de munca.

2. In ceea ce priveste intocmirea contractului individual de munca/actului aditional la CIM, in functie de norma intreaga sau partiala de munca se vor face si mentiunile corespunzatoare privind durata muncii si repartizarea programului de lucru in conformitate cu OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Dupa cum am precizat anterior, nu exista vreo posibilitate conferita de lege ca salariatul angajat in baza unui CIM cu norma intreaga sa munceasca o norma partiala si sa primeasca un salariu mai mic decat cel stabilit de parti prin CIM, adica corespunzator normei partiale de munca.
Practic exista doua variante:

- ori stabiliti cu angajatul prin CIM sau actul aditional la CIM la durata muncii o norma intreaga, situatie in care salariatii presteaza o norma intreaga de munca si primesc salariul corespunzator normei intregi astfel cum aceste elemente sunt prevazute in CIM;
- ori stabiliti o norma partiala, salariatii presteaza norma partiala de munca si primesc salariul conrespunzator normei partiale asa cum aceste elemente sunt prevazute in CIM, situatie in care salariatii nu pot presta munca suplimentara.

4. Aveti toate obligatiile pe care le are un angajator in raport cu salariatii sai, astfel cum rezulta din legislatie, din contractul colectiv de munca aplicabil si contractul individual de munca.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CIMCIM cu norma intreagadurata muncii

Data aparitiei: 27 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul are dreptul la salariul integral. Norma de lucru se stabileste prin CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]