REVISAL: Inregistrarea sporului de vechime pentru prima data. Cum se procedeaza?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Aprilie 2019
08 Aprilie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
sport de vechime revisalinregistrare spor de vechimerevisal spor de vechimespor vechime revisal 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vechimea in munca este cel mai important aspect atunci cand vorbim despre pensionare, precum si legea pensiilor. Asa ca atat angajatorii cat si angajatii ar trebui sa tina cont de adeverintele care trebuie eliberate in momentul in care are loc incetarea contractului individual de munca (CIM).

Angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate...citeste mai multe despre vechimea in munca aici >>>

 "Care este termenul de inregistrare in Revisal pentru prima data, a unui spor de vechime in munca".Cred ca raspunsul corect ar fi urmatorul: inregistrarea in Revisal pentru prima data a sporului la salariul de incadrare se inregistreaza in revisal cel tarziu in ziua anterioara producerii efectului, intrucat sporul se adauga pentru prima data la salariul de incadrare si nu in termen de 20 de zile de la data producerii efectului. In intrebarea pusa am scris ca sporul se inregistreaza pentru prima data in Revisal, nu ca a mai fost inregistrat si acum se modifica. Corect?"



Daca sporul nu a fost inregistrat la incheierea contractului si se adauga ulterior, inseamna ca se modifica elementul salariu prin adaugarea unui spor.


Un spor care nu a existat intr-un anumit procent la incheierea contractului individual de munca se presupune ca aceasta a fost zero. Ori daca la incheierea contractului in speta, salariatul nu a avut negociat spor de vechime sau nu avea vechime la data angajarii si sporul se adauga ulterior, inseamna ca se modifica unul dintre elementele contractului individual de munca si anume elementul salariu.

 Angajatorul are obligatia sa transmita in Revisal salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, potrivit art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.


IMPORTANT!

Orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmit in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia (art. 4 alin. (3) din HG 905/2017).

Inscrierea unui spor pentru prima data intr-un contract de munca existent presupune modificarea elementului salariu din contractul individual de munca, ori modificarea salariului se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care aceasta modificare produce efecte.


Un raspuns oferit de PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]