"Modificarea durata timpului de munca (punctul G) se poate face in cursului unei luni sau doar la inceput de luna? O persoana ce are contract cu timp partial (3 zile pe saptamana) poate trece la norma intreaga (5 zile pe saptamana) in timpul lunii?"
Raspunsul specialistului:
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede doar ca modificarea timpului de munca se face prin modificarea corespunzatoare a contractului de munca.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, DETALII AICI >>>
In opinia noastra, din punctul de vedere al reglementarii, modificarea se poate face oricand in timpul unei luni.
Insa, in practica, se prefera modificarea timpului de munca de la inceputul unei luni calendaristice, fiind mai usor de inscris in contabilitate si pentru a se evita, ca in aceeasi luna o persoana sa aiba doua tipuri de norma de munca. Este mai clar pentru toata lumea, daca modificarea normei are loc inca de la inceputul unei luni si nu in timpul acesteia.
Dar, cum am precizat mai sus, din punct de vedere al legii se poate modifica oricand norma de munca si, prin urmare, pentru angajator, este mai degraba o problema de oportunitate: trebuie neaparat sa modifice norma in timpul unei luni calendaristice sau o modifica de la inceputul lunii calendaristice urmatoare?
Astfel, in cazul prezentat, trecerea salariatului la regim de norma intreaga se poate face oricand in timpul lunii.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<