Anul 2020 a venit cu schimbari importante in ce priveste inregistrarea oricarei modificari de salariu in Revisal, precum si pentru contractele part-time a caror supraimpozitare se anuleaza.
Astfel, modificarea salariului se inregistreaza in Revisal - registril general de evidenta a salariatilor - in termen de 20 de zile (art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017).
Prin urmare, avem obligatia ca orice modificare a salariului de baza, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si a altor adaosuri astfel cum sunt prevazute in contractul de munca sa se transmita in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.
ATENTIE! Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registruy se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
In ce priveste
anularea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial, subiect despre care am scris pe larg si
AICI, prin Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr.1054 din 30 decembrie 2019 a fost eliminata obligatia de a plati contributiile sociale la o baza de calcul egala cu salariul de baza minim brut pe tara chiar daca venitul brut era mai mic.
Va reamintim, pe aceasta cale, ca obligatia de a calcula contributiile sociale la salariul de baza minim brut pe tara a fost introdusa in Codul fiscal prin OUG 79/2017 incepand cu 01 ianuarie 2018 odata cu transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorilor in sarcina salariatilor.
Timp de 2 ani contributiile sociale au fost impartite dupa cum urmeaza:
1. Salariatii aveau obligatia de a plati contributia la sistemul de pensii si contributia la sistemul de sanatate la venitul brut realizat;
2. Angajatorii suportau diferenta de contributii sociale pana la salariu de baza minim brut pe tara.
Exceptie e de la aceasta modalitate de calcul o reprezentau veniturie salariale realizate de salariatii care aveau calitatea de :
- elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare, ucenici in varsta de pana la 18 de ani,
- persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunostea posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi,
- pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiau de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumulau pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
Totodata, retineti ca erau exceptate veniturile realizate de salariatii care realizau in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora era cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Daca nu se incadrau la exceptii, spre exemplu, la un venit brut de 1000 lei, salariatii suportau CAS: 250 lei si CASS: 100 lei, iar angajatorul suporta CAS: 270 lei si CASS: 108 lei. Incepand cu data de 01 ianuarie 2020 angajatorii nu mai au obligatia de a suporta suma de 378 lei reprezentand diferenta de contributii sociale dintre venitul brut realizat de salariati si salariul de baza minim brut pe tara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<