Salariul in 2020: inregistrare in Revisal si anularea supraimpozitarii pentru contractele part-time

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Ianuarie 2020
07 Ianuarie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
contracte part-time 2020impozitare contracte part-time 2020impozit contract part-timecontributii part-timesalariu 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Anul 2020 a venit cu schimbari importante in ce priveste inregistrarea oricarei modificari de salariu in Revisal, precum si pentru contractele part-time a caror supraimpozitare se anuleaza. 
 
Astfel, modificarea salariului se inregistreaza in Revisal - registril general de evidenta a salariatilor - in termen de 20 de zile (art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017).
 
Prin urmare, avem obligatia ca orice modificare a salariului de baza, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si a altor adaosuri astfel cum sunt prevazute in contractul de munca sa se transmita in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. 
 
ATENTIE! Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registruy se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
 
In ce priveste anularea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial, subiect despre care am scris pe larg si AICI, prin Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal  publicata in Monitorul Oficial nr.1054 din 30 decembrie 2019 a fost eliminata obligatia de a plati contributiile sociale la o baza de calcul egala cu salariul de baza minim brut pe tara chiar daca venitul brut era mai mic.
 
Va reamintim, pe aceasta cale, ca obligatia de a calcula contributiile sociale la salariul de baza minim brut pe tara a fost introdusa in Codul fiscal prin OUG 79/2017 incepand cu 01 ianuarie 2018 odata cu transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorilor in sarcina salariatilor.
 
Timp de 2 ani contributiile sociale au fost impartite dupa cum urmeaza:
 
1.         Salariatii aveau obligatia de a plati contributia la sistemul de pensii si contributia la sistemul de sanatate la venitul brut realizat;
 
2.         Angajatorii suportau diferenta de contributii sociale pana la salariu de baza minim brut pe tara. 
 
 
 
Exceptie e de la aceasta modalitate de calcul o reprezentau veniturie salariale realizate de salariatii care aveau calitatea de :
 
-    elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare, ucenici in varsta de pana la 18 de ani,
-    persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunostea posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi,
-    pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiau de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumulau pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii. 
 
Totodata, retineti ca erau exceptate veniturile realizate de salariatii care realizau in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora era cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
 
Daca nu se incadrau la exceptii, spre exemplu, la un venit brut de 1000 lei, salariatii suportau  CAS: 250 lei si CASS: 100 lei, iar angajatorul suporta CAS: 270 lei si CASS: 108 lei. Incepand cu data de 01 ianuarie 2020 angajatorii nu mai au obligatia de a suporta suma de 378 lei reprezentand diferenta de contributii sociale dintre venitul brut realizat de salariati si salariul de baza minim brut pe tara.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]