Actul aditional trebuie executat intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
"In prezent in contractele de munca ale angajatilor apare specificat ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza. Datorita preconizatei cresteri a salariului minim pe economie la 1400 lei societatea nu mai poate acorda acest spor categoriilor de angajati carora vom fi nevoiti sa le majoram salariul. Poate fi scos printr-un act aditional in care sa scriem ca incepand cu data de 01.02.2017 (de exemplu) salariul de baza brut se majoreaza la 1.400 lei/luna iar sporul de vechime nu va mai fi acordat? Este corecta solutia?", intrebare din PortalCodulMuncii.ro
Asa cum am mentionat si mai sus, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) al art. 17 din Codul muncii trebuie sa fie prevazuta intr-un act aditional.
Asadar, printre elementele prevazute la art. 17 alin. (3) lit. k) regasim si salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
In concluzie, prin act aditional, salariatul si angajatorul pot sa ELIMINE sporul de vechime din contractul individual de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii