Liderul "Cartel Alfa" a spus ca in intalnirea de joi cu premierul au fost acceptate 17 propuneri de modificare a Codului Muncii formulate de partenerii sociali,in timp ce alte trei au ramas in discutie.
Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizeaza perioada de preaviz,care sa fie 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere, precum si cea care se refera la perioada de stagiu pentru absolventi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.
Una dintre cele trei propuneri ramase in discutie se refera la contractele pe perioada determinata, partenerii sociali propunand ca acestea sa fie "de regula" de doi ani si, in cazuri exceptionale, sa poata fi extinse si la trei ani, dar doar cu acordul scris al angajatului.
O alta propunere se refera la perioada de proba, sindicatele propunand ca aceasta nu depaseasca 90 de zile, fie ca este vorba de functie de executie sau de conducere, si sa fie reglementata prin Contractul colectiv de munca. A treia propunere ramasa in discutie se refera la modul de aplicare a Contractelor colective de munca, a mai spus liderul "Cartel Alfa".
El a precizat ca sunt unele propuneri pe care premierul nu vrea sa le accepte, dar acestea nu au mai fost exemplificate in intalnirea de joi, urmand sa fie anuntate ulterior.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hossu a mai spus ca in zilele urmatoare va avea loc o noua runda de discutii la Guvern cu sindicatele si patronatele, dupa care vor avea loc intalniri cu partidele politice, apoi din nou cu partenerii sociali.
Liderul "Cartel Alfa" a precizat ca premierul vrea sa introduca proiectul de modificare a Codului Muncii in Parlament, pe circuitul normal, nu prin asumarea raspunderii.
Sindicatele au prezentat premierului si un raport privind flexibilizarea companiilor din statele membre UE, din care rezulta ca Romania se afla la mijlocul clasamentului, spunand ca in acest context nu inteleg urgenta in modificarea Codului muncii.
La intalnire au participat ministrul Muncii, Ioan Botis, secretarul de stat din minister Valentin Mocanu, reprezentantii CNS "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Fratia, CSDR, CNS Meridian, COMPIROM, CoNPR, PNR, UGIR, UGIR-1903, CNPRM, CNIPMMR, UNPR, ARACO, Patronatul Roman, CPISC, CONCORDIA, UNPCR, ACPR, ACUE.