Contractul stabileste ca, in situatia in care Ministerul Sanatatii va initia acte normative de concediere colectiva, angajatorul va acorda salariatilor concediati compensatii banesti, dupa cum urmeaza:
- pentru o vechime intre 0-5 ani, angajatorii vor plati cinci salarii brute lunare;
- pentru vechime intre 5 si 10 ani, angajatorul va plati 12 salarii brute lunare, iar pentru vechime peste 10 ani vor plati 24 de salarii brute lunare.
De asemenea, un alt aspect important reglementat prin prezentul contract este si dreptul salariatilor concediati de a fi reangajati pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, la cerere, fara examen sau concurs ori perioada de proba, in situatia in care unitatea isi reia activitatea intr-o perioada de pana la noua luni de la data inchiderii sau angajatorul este obligat de specificul activitatii sa-si extinda activitatea in aceeasi perioada de noua luni de la data de la care s-a dispus concedierea.
Acelasi proiect mai prevede ca, in domeniile de activitate unde sarcinile ce revin unor posturi ai caror titulari lipsesc temporar din unitate nu pot fi amanate si nici nu pot fi redistribuite, pentru realizarea acestora se vor putea folosi alti salariati din unitate care sa realizeze sarcinile respective in afara programului lor normal de lucru.
Documentul a fost discutat in mai multe intalniri cu reprezentantii organizatiilor sindicale, care au fost de acord cu prevederile acestuia.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Pana la semnarea Contractului, Ministerul Sanatatii posteaza pe pagina de web. www.gov.ms.ro continutul acestuia, cu scopul de a asigura transparenta negocierilor, pe de o parte, si de a furniza, pe de alta parte, o baza de plecare pentru toate negocierile colective la nivel de unitate, ce vor avea loc in urma cerintelor imperative ale legii.
Ministerul Sanatatii isi reafirma disponibilitatea pentru semnarea documentului din dorinta de a asigura stabilitate si echilibru la nivelul sistemului sanitar, in folosul salariatilor din sanatate, principalii beneficiari ai Contractului colectiv de munca.