Cand prevederile din Regulamentul Intern devin complet inutile...

Maria Nicutar
Maria Nicutar
23 Februarie 2016
23 Februarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
regulament internregulamentul interninformarea salariatilorconsultarea salariatilorcontestarea regulamentului intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariatii trebuie informati cu privire la continutul regulamentului intern si de fiecare data cand acesta sufera modificari.

Nu este un moft, este o obligatie si de acest aspect trebuie sa tinem cont pentru a opri la timp un viitor potential litigiu de munca sau un simplu conflict de munca.

Sa detaliem putin situatia la care facem referire: Poti invoca anumite prevederi din Regulamentul intern daca nu poti face dovada informarii salariatilor cu privire la cuprinsul acestora?

Nu, nu poti. Daca in calitate de angajator nu poti face dovada faptul ca informatiile din Regulamentul Intern au fost aduse la cunostinta salariatilor, nu le poti invoca fata de acestia.

Asa cum bine stim, toti salariatii trebuie sa cunoasca prevederile din Ri pentru a le putea respecta. Nu este de ajuns ca cea mai mare parte a salariatilor sa le cunoasca. Diseminarea informatiilor din RI nu se face verbal si nici de la superiori catre subalterni, ci prin insasi consultarea textului Regulamentului Intern.

Nu uitati faptul ca asemenea oricarui act juridic, regulamentul intern poate fi contestat. Orice salariat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in situatia in care poate face dovada incalcarii unui drept ce ii revine.

Concret, salariatul i se adreseaza angajatorului, reclamand incalcarea legii sau a prevederilor din contractul sau de munca prin anumite prevederi din regulamentul intern. Daca angajatorul respinge aceasta solicitare si nu efectueaza nicio modificare, salariatul poate merge in instanta. Accesul liber la justitie este garantat de testul Constitutiei Romaniei.

Controlul legalitatii dispozitiilor din RI este de competenta instantelor judecatoresti.

Va amintim! Regulamentul intern trebuie elaborat cu respectarea obligatiei de consultare a reprezentantilor salariatilor sau a sindicatului.

De ce ne consultam reprezentantii salariatilor cu privire la prevederile incluse in RI? Pentru ca astfel putem constata eventualele neintelegeri, opiniile salariatilor, nemultumirile lor si chiar aspectele pe care ei le pot considera ca fiind ilegale ( in mod justificat sau nejustificat).

Evident, consultarea reprezinta un aspect superior informarii salariatilor. Presupune schimb de pareri si stabilirea unui dialog intre conducere si reprezentantii salariatilor.


Cum se pot asigura angajatorii ca s-au achitat de obligatia de informare a salariatilor?

Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului insa, pentru ca aceasta modalitate de publicitate nu este intotdeauna suficienta, se vor lua in calcul si urmatoarele solutii:

- afisarea Regulamentului la fiecare punct de lucru;

- popularizarea Regulamentului Intern prin brosuri;

- comunicarea catre fiecare salariat in parte, prin Intranet etc.


Evident, angajatorii ar trebui sa distribuie cate un exemplar pentru fiecare compartiment din cadrul organizatiei si sa puna la dispozitia tuturor angajatilor un exmplar si in biroul de HR sau cel de relatii cu personalul.

Dovada informarii salariatilor se considera efectuata si finalizata prin semnarea de catre fiecare salariat in parte intr-un formular de luare la cunostinta a reglementarilor regulamentului intern.


Nu uitati faptul ca angajatorul nu are nevoie de acordul salariatilor, dar trebuie sa isi indeplineasca obligatiile de consultare si de informare a acestora.

Evident, acolo unde exista nemultumiri, tineti cont ca ele se pot transforma in viitoare conflicte de munca, demisii in lant, cresterea ratei de fluctuatie, deteriorarea culturii organizationale si a brandului companiei. Asa ca obligatiile de consultare si de informare trebuie intotdeauna realizate in mod concrespunzator, nu doar scriptic, de dragul de a indeplini obligatiile legale.


Sa aveti succes in legislatia muncii si HR!





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]