Ce spune legea despre repausul saptamanal acordat vineri si duminica?
Dar despre repausul acordat sambata si luni, atunci cand exista activitate in zilele de duminica?
La o simpla privire in Codul Muncii, asa cum a fost modificat textul de Legea nr. 97/2015, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Discutam despre art. 137 alin. (1) din Codul muncii.
Iata, asadar, ca cele 48 de ore trebuie sa fie consecutive, de regula sambata si duminica.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Evident, exista si situatii cand repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) atunci cand ar prejudicia interesul public;
b) atunci cand ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In concluzie, repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive, in afara de sambata si duminica, precizate in contractul colectiv de munca (acolo unde exista) sau in regulamentul intern.
Dar mare atentie la faptul ca ele trebuie sa fie consecutive.
Art. 137. – (1) Repausul saptamanal, este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (Legea nr. 97/2015 publicata in M.Of. nr. 316 din 8 mai 2015).
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Nu uitam: Constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Angajatorul este obligat sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si sa supuna controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.