ATENTIE!
Daca programul de lucru nu este de 8 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana programul de lucru este inegal.
Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Este corect ca in contractul individual de munca sa trec program de munca inegal pentru un salariat care lucreaza 8 ore/zi (la repartizarea programului de munca) iar in Regulamentul intern sa am detaliat ce inseamna pentru fiecare functie in parte, repartizarea inegala pe intervale orare, exemplu: femeie de serviciu program de munca 7.00 - 11.00, 14.00 - 18.00."
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Codul Muncii
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Munca in baza unui contract individual de munca cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii.
Potrivit art. 113 alin. (2) din Codul muncii, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Astfel, programul de lucru inegal presupune o durata zilnica inegala a timpului de lucru astfel incat orele de munca totalizate in fiecare saptamana sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.
La Capitolul H: Durata muncii, pct. 1, lit. a) din Anexa la OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se specifica in mod expres:
1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 40 ore/saptamana, (ore zi, inegal).
2. Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
- Insa programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2) din Codul muncii).
- Astfel, programul de lucru inegal trebuie sa fie prevazut in contractul individual de munca in sensul ca acest program trebuie sa fie indicat in contract cu numarul de ore zilnic precum si ora la care incepe si ora la care se sfarseste.
Programe individualizate de munca - cum se procedeaza?
Modificarea programului de lucru si a duratei zilnice a muncii prevazute in contractul individual de munca poate avea loc prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
Potrivit art. 116 alin. (2) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
Astfel, separat de prevederea din CIM, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului iar daca nu exista contract colectiv de munca se va stabili prin regulamentul intern.
De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Ori, in speta, programul de lucru nu este inegal, salariatul prestand zilnic 8 ore.
Conform art. 118 din Codul muncii, angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>