Caz practic: Munca in zilele de repaus saptamanal si de sarbatoare legala

19 Iunie 2014
19 Iunie 2014
munca in zi de repausmunca in zi de sarbatoare legala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In situatia in care avem un angajat care lucreaza intr-o sambata 3 ore, angajatorul are obligatia, pe langa acordarea sporului de week-end, sa acorde o zi intreaga libera angajatului sau doar 3 ore libere?

Mai mult, stiti ce se intampla in situatia in care un angajat lucreaza intr-o zi de sambata sau duminica iar acea zi este si zi de sarbatoare legala?

Repausul saptamanal si zilele de sarbatoare legala sunt reglementate separat.
Astfel, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. 1-3 din Codul muncii republicat).

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, insa intotdeauna repausul saptamanal se acorda in natura.

Nu exista posibilitatea ca salariatul care a lucrat in ziua de sambata sau duminica sa fie numai remunerat, ci va beneficia saptamanal de doua zile libere.

Asadar, regula este ca salariatul beneficiaza saptamanal (adica de luni pana duminica) de doua zile libere. Ori daca angajatorul solicita salariatului sa lucreze sambata 3 ore asta inseamna ca nu i-a respectat ziua de repaus saptamanal si pentru ca a fost chemat la lucru in ziua sa libera va beneficia de o alta zi libera si nu de 3 ore cat a lucrat.

Asadar, munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Prin urmare, salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala beneficiaza de:

1. sporul reglementat la art. 142 alin. (2) din Codul muncii
ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza daca nu se acorda ziua libera de sarbatoare legala;
2. sporul pentru munca prestata in zi de repaus saptamanal;
3. ziua de repaus saptamanal in natura.

In concluzie, faptul ca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal nu se exclud si se cumuleaza, astfel incat pentru ziua lucrata in zi de sarbatoare legala si repaus saptamanal salariatul va beneficia:

1. fie de doua zile libere si sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica:
2. fie de o zi libera si sporul de 100% pentru munca in zi de serbatoare legala + sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]