"Referitor la modelul CIM actualizat cu Legea 283/2022, am urmatoarea intrebare: La cap.H durata muncii se prevede ca orele suplimentare se compenseaza in termen de 90 de zile prin ore libere platite. In Codul muncii la art. 122 se prevad 60 zile. Care este termenul corect? Dar sporul acordat este de 75 sau 100%? b) De asemenea va rog explicati cu privire la aplicarea sporului de 75% sau 100% privind plata muncii din zilele de sambata si duminica si in zile de sarbatoare legala. c) La societatea noastra se acorda un spor de 2% cu caracter permanent pentru lucrul in zilele de sambata si duminica, aplicat salariatilor care lucreaza la un magazin din Mall Bucuresti, spor pentru care s-a incheiat act aditional. Acest spor scuteste societatea de a acorda alte drepturi prevazute de Codul muncii la plata lucrului in zilele de sambata si duminica?"
Raspunsul specialistilor:
Art. 122 alin. (1) din Codul muncii a fost modificat prin OUG 117/2021.
Conform art. I pct. 3 din OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 – Codul muncii, la articolul 122 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 122 alin. (1) – Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordar in conditiile prevazute la aln. (1) se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (art. 123 alin. (2) din Codul muncii). Astfel, sporul pentru munca suplimentara se negociaza si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Asadar, sporul pentru munca suplimentara poate fi 100% daca asa au negociat partile.
Pentru munca in zilele de sarbatoare legala sporul este de 100% daca nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Astfel, conform art. 142 din Codul muncii, salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda
zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
Cu privire la sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, intelegem ca la nivel de unitate se acorda un spor de 2% cu caracter permanent pentru lucrul in zilele de sambata si duminica, aplicat salariatilor care lucreaza la un magazin din Mall Bucuresti, spor pentru care s-a incheiat act aditional.
Atentie! in cazul repausului saptamanal acesta se acorda intotdeauna in natura.
Ce inseamna in natura? Ca salariatul are dreptul, de luni pana duminica, la 48 de ore consecutive de repaus, de regula sambata si duminica (art. 137 din Codul muncii)..
In doua situatii repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
Daca acordarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii, atunci aveti obligatia sa stabiliti alte doua zile, din cadrul unei saptamani de lucru, in care sa acordati repausul saptamanal, precum si un spor la salariu pentru munca in zilele de repaus saptamanal si anume sporul de 2% stabilit prin act aditional la contractul individual de munca.
Asadar, in afara de sporul de 2% aveti obligatia sa acordati cele doua zile de repaus saptamanal in cadrul unei saptamani de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<