Conventia nr. 189 privind Munca decenta pentru persoanlul casnic ar putea sa intre in vigoare in 2013

10 Septembrie 2012
10 Septembrie 2012
conventia nr. 189munca decentapersonal casnicOIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Conventia nr. 189 privind Munca decenta pentru persoanlul casnic a Organizatiei Internationale a Muncii a fost ratificata saptamana trecuta de Filipine, reprezentantii OIM estimand ca aceasta va intra in vigoare anul viitor si ca va extinde drepturile de baza in domeniul muncii si pentru cei aproape 100 milioane de lucratori casnici din toata lumea.

Conventia nr. 189 privind Munca decenta pentru personalul casnic stabileste ca personalul casnic trebuie sa aiba aceleasi drepturi de baza in domeniul muncii ca si ceilalti lucratori.
Aceste drepturi sunt:
-    un numar rezonabil de ore de munca;
-    repaus saptamanal de cel putin 24 de ore consecutive,
-    o limitare a platii in natura,
-    informatii clare in ceea ce priveste conditiile de angajare;
-    respectarea principiilor fundamentale si a drepturilor  la munca, incluzand libertatea de asociere si dreptul la negociere colectiva.

In cele mai multe cazuri,  acesti lucratori sunt platiti sub nivelul salariului minim, si rar beneficiaza de asigurare de sanatate, concediu platit, sau chiar timp liber. O mare parte dintre acestia sunt cel mai probabil concediati daca isi i-au o zi libera pentru ca sunt bolnavi, si nu beneficiaza de indemnizatie de soamj daca isi pierd locul de munca.

In unele parti ale lumii, personalul casnic este supus abuzurilor fizice, sexuale, ecluderii, sclaviei  sau chiar crimei.

Conventia nr. 189 urmareste sa protejeze acesti lucratori.

Potrivit Conventiei, munca domestica este in mod intentionat recunoscuta ca munca iar personalului casnic  ii este recunoscuta  aceeasi protectie legala ca si  lucratorilor in general.

Noul standard stabileste ca lucratorii casnici ar trebui sa fie indreptatiti la asigurari sociale si la un salariu minim (care este valabil pentru lucratorii din economia formala) conditii corecte de angajare si protectie efectiva impotriva tuturor formelor de abuz, hartuire si violenta.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]