Repartizarea timpului de munca in cazul programului inegal

04 Iunie 2012
04 Iunie 2012
Codul munciiprogam de lucru inegalcontract individual de muncaregulament interncontract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, asa cum prevede art. 113 din Codul muncii. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Potrivit prevederilor art. 116 alin. (1) si alin. (2) din Codul muncii republicat, modalitatea concreta prin care se stabileste programul de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca. In conformitate cu prevederile art. 117 din Codul muncii angajatorul este obligat a aduca la cunostinta salariatilor si sa fiseze la sediul sau programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile. In plus, art. 137 din Codul muncii prevede ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In situatia in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

De asemenea, art. 137 alin. (4) din Codul muncii republicat stipuleaza ca in situatiile de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in aceste conditii avand dreptul la dublul compensatiilor cuvenite pentru munca suplimentara stabilite potrivit art. 123 alin. (2) din Codul muncii.

Art. 125 din Codul muncii defineste munca de noaptre ca fiind munca prestata intre orele 22.00-6.00 este considerata munca de noapte, salariatul de noapte reprezentand, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru. Iar, art. 125 alin. (3) din Codul muncii stabileste ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Este important sa nu scapati din vedere faptul ca potrivit art. 125 alin. (6) din Codul muncii angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

In plus, potrivit art. 126 din Codul muncii salariatii de noapte beneficiaza:
- fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
- fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
In consecinta, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea prevederilor art. 116 si 117 din Codul muncii si cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40). Acordarea repausului saptamanal de doua zile consecutive este obligatorie astfel:
- fie sambata si duminica potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii;
- fie in alte zile ale saptamanii in conditiile prevazute de art. 137 alin. (2) si alin. (3) din Codul muncii;
- fie cumulat, respectiv 4 zile consecutive, la 14 zile calendaristice, in conditiile prevazute de art. 137 alin. (4) si alin. (5) din Codul muncii.

Daca insa repartizarea timpului de lucru inegal implica si prestarea de catre un salariat a cel putin 3 ore in intervalul orar 22.00 – 06.00/cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, aceasta repartizare se va face si cu respectarea prevederilor art. 125, art. 126 din Codul muncii privind munca de noapte.

Aspectele legale amintite sunt aplicabile in cazul salariatilor care lucreaza in conditii normale de lucru.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]