Cum pot face salariatii punte intre 1 mai si Pastele ortodox? Specialistii explica procedura

Ioana Pavel
Ioana Pavel
17 Aprilie 2024
17 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
punte 1 mai pastezile libere 1 mai pastezile libere paste 2024
Cum pot face salariatii punte intre 1 mai si Pastele ortodox? Specialistii explica procedura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Putem chema salariatii in data de 30.03.2024 (sambata) si sa le dam recuperare in data de 02.05.2024 respectand prevederile Codului muncii?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Prestarea activitatii in zilele de sambata si duminca reprezinta munca in zile de repaus saptamanal.

Atentie, angajatori!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
 
In acest sens sunt aplicabile dispozitiile art. 137 din Codul muncii:
 
Art. 137
 
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
 
Astfel, in orice perioada de 7 zile un salariat trebuie sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive la care se adauga repausul zilnic.
Daca cele 48 de ore nu sunt acordate sambata si duminica, angajatorul are obligatia sa acorde salariatului cele 48 de ore in alte zile ale saptamanii si, cumulat cu aceste ore libere, sa acorde un spor la salariu negociat prin contractul colectiv de munca.
 
Codul muncii nu reglementeaza un spor doar prevede  ca acest spor se stabileste prin negociere (aceasta este situatia prevazuta la alin. (2) si (3) de mai sus).  
 
In situatia expusa, salariatii vor lucra sambata desi au lucrat de luni pana vineri ceea ce inseamna ca nu a beneficiat de repaus saptamanal in saptamana respectiva de 48 ore consecutive.
Asa fiind, salariatul se afla in situatia reglementata mai sus la alin. (4) si nu se afla in situatia prevazuta la alin. (2) si (3) intrucat i-a fost suspendat repausul saptamanal, dar fara sa existe avizul ITM si acordul reprezentantilor salariatilor.
 
In aceste conditii, salariatii va beneficia in saptamana urmatoare de repaus saptamanal de 96 ore (48 ore pentru saptamana anterioara si 48 ore pentru saptamana in curs).
 
Totodata, asa cum se dispune in alin. (5) mai sus citat  salariatul beneficiaza de dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Compensatiile prevazute la 123 alin. (2) sunt cele prevazute pentru munca suplimentara si anume sporul de cel putin 75% din salariu de baza brut, daca nu s-a stabilit prin contractul colectiv de munca un alt spor pentru munca suplimentara.  
 
Asadar, salariatul beneficiaza pe langa cele 96 ore libere de un spor de 150% din salariu de baza brut. Daca s-a stabilit prin contractul colectiv de munca un alt spor pentru munca suplimentara se va acorda dublul acestui spor.
 
Daca se doreste sa se faca punte intre 1 mai si Pastele ortodox, salariatii nu vor putea lucra intr-o zi de weekend decat in conditiile mai sus expuse, ci vor putea lucra suplimentar, peste programul normal de lucru, in cursul saptamanii de lucru de luni pana vineri, dupa un program organizat de angajator, cu inregistrarea orelor suplimentare si compensarea lor cu timp liber corespunzator in data de 2 mai a.c.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]