In cuprinsul art.139 din Codul muncii sunt enumerate zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, la alin.(2) precizandu-se ca acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
La alin.(4) al aceluiasi articol se prevede ca pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda
zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute la alin. (1), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.
Iata un caz practic, explicat de expertii de la Rentrop & Straton:
"Avand in vedere art. 1 din Hotararea nr. 96/2022 privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2022 prin care: Art. 1. - (1) Pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, ziua de 2 decembrie 2022 se stabileste ca zi libera. (2) Pentru recuperarea zilei de munca stabilite ca zi libera potrivit alin. (1), institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 decembrie 2022 potrivit planificarilor stabilite. (3) Pentru munca prestata potrivit alin. (2) nu se acorda timp liber corespunzator. Va rugam sa ne comunicati punctul dv. de vedere referitor la urmatoarea situatie: un angajat isi face cerere de concediu pentru data de 02.12.2022. Angajatorul are temeiul legal de a inregistra si aproba aceasta cerere. Este legal sa se aprobe o cerere de concediu pentru o zi libera stabilita prin lege, astfel incat salariatul sa nu aiba obligatia de a recupera ziua respectiva, asa cum este reglementat in alin. (2) al art. 1 mai sus mentionat?
Raspunsul specialistului:
Evident ca acordarea zilelor libere nu poate fi facuta decat de catre angajator, inclusiv de catre institutiile/autoritatile publice. In practica insa, Guvernul intervine pentru personalul bugetar si prelungeste „minivacantele” de 1 Mai sau de Sfanta Maria etc., prevazandu-se insa „recuperarea” zilelor libere acordate in plus. De exemplu, prin Hotararea Guvernului nr. 1090/2014 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 901 din 11 decembrie 2014), pentru salariatii din sectorul public, zilele de 24 si 31 decembrie au fost declarate zile libere, cu obligatia recuperarii acestora (art. 1).
Tot in acest context, in temeiul dispozitiilor art. 139 alin.(4) sus-citat, a fost emisa HG 96/2022 privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2022.
Asadar, intelegem ca legiuitorul a distins intre diferite tipuri de zile libere platite, respectiv zile libere platite acordate fara conditonalitatea recuperarii si, respectiv, zile libere platite pentru care legiuitorul a impus conditia recuperarii acestora.
Astfel, zilele libere platite pentru care este impusa conditia recuperarii sunt stabilite pentru sectorul bugetar, prin hotarare a Guvernului, de la inceputul anului si sunt cunoscute de catre salariati si angajatori, pentru intregul an in curs, acestea urmand a fi acordate corespunzator de angajator, in conditiile prevazute de lege.
Recuperarea zilelor libere platite astfel acordate se recupereaza prin prelungirea programului de lucru pana la data stabilita in acest sens prin actul normativ prin care se stabilesc zilele libere.
Tinand cont de particularitatea acestui tip de zile libere platite acordate sub conditia recuperarii, apreciem ca in situatia in care salariatul nu poate recupera respectivele ore aferente zilei libere platite, acesta poate beneficia, cu acordul angajatorului, de o zi de concediu de odihna aferenta. In realitate, concediul de odihna in ziua libera platita acordata sub conditia recuperarii ar acoperi tocmai acele ore ce trebuie recuperate, dar pe care salariatul se afla in imposibilitatea de a le recupera.
Facem precizarea ca, angajatorul nu este insa obligat sa acorde o zi de concediu de odihna in ziua stabilita ca fiind libera platita prin HG conform art. 139 alin.(4) din Codul muncii, cu exceptia situatiei in care aceasta este solicitata, conform programarii, acest aspect urmand a fi agreat de parti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<