Acordare concediu de odihna pentru o zi libera LEGALA - este posibil?

acordare co zi libera legalaacordare concediu odihnazile libere recuperat
Acordare concediu de odihna pentru o zi libera LEGALA - este posibil?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cuprinsul art.139 din Codul muncii sunt enumerate zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, la alin.(2) precizandu-se ca acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
 
La alin.(4) al aceluiasi articol se prevede ca pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute la alin. (1), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.
 
Iata un caz practic, explicat de expertii de la Rentrop & Straton:
 
"Avand in vedere art. 1 din Hotararea nr. 96/2022 privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2022 prin care: Art. 1. - (1) Pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, ziua de 2 decembrie 2022 se stabileste ca zi libera. (2) Pentru recuperarea zilei de munca stabilite ca zi libera potrivit alin. (1), institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 decembrie 2022 potrivit planificarilor stabilite. (3) Pentru munca prestata potrivit alin. (2) nu se acorda timp liber corespunzator. Va rugam sa ne comunicati punctul dv. de vedere referitor la urmatoarea situatie: un angajat isi face cerere de concediu pentru data de 02.12.2022. Angajatorul are temeiul legal de a inregistra si aproba aceasta cerere. Este legal sa se aprobe o cerere de concediu pentru o zi libera stabilita prin lege, astfel incat salariatul sa nu aiba obligatia de a recupera ziua respectiva, asa cum este reglementat in alin. (2) al art. 1 mai sus mentionat?

 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul paternal si indemnizatia de concediu pentru cresterea copilului, noutatile momentul explicate AICI >>> 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Evident ca acordarea zilelor libere nu poate fi facuta decat de catre angajator, inclusiv de catre institutiile/autoritatile publice. In practica insa, Guvernul intervine pentru personalul bugetar si prelungeste „minivacantele” de 1 Mai sau de Sfanta Maria etc., prevazandu-se insa „recuperarea” zilelor libere acordate in plus. De exemplu, prin Hotararea Guvernului nr. 1090/2014 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 901 din 11 decembrie 2014), pentru salariatii din sectorul public, zilele de 24 si 31 decembrie au fost declarate zile libere, cu obligatia recuperarii acestora (art. 1).
 
Tot in acest context, in temeiul dispozitiilor art. 139 alin.(4) sus-citat, a fost emisa HG 96/2022 privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2022.
 
Asadar, intelegem ca legiuitorul a distins intre diferite tipuri de zile libere platite, respectiv zile libere platite acordate fara conditonalitatea recuperarii si, respectiv, zile libere platite pentru care legiuitorul a impus conditia recuperarii acestora.
 
Astfel, zilele libere platite pentru care este impusa conditia recuperarii sunt stabilite pentru sectorul bugetar, prin hotarare a Guvernului, de la inceputul anului si sunt cunoscute de catre salariati si angajatori, pentru intregul an in curs, acestea urmand a fi acordate corespunzator de angajator, in conditiile prevazute de lege.
 
Recuperarea zilelor libere platite astfel acordate se recupereaza prin prelungirea programului de lucru pana la data stabilita in acest sens prin actul normativ prin care se stabilesc zilele libere.
 
Tinand cont de particularitatea acestui tip de zile libere platite acordate sub conditia recuperarii, apreciem ca in situatia in care salariatul nu poate recupera respectivele ore aferente zilei libere platite, acesta poate beneficia, cu acordul angajatorului, de o zi de concediu de odihna aferenta. In realitate, concediul de odihna in ziua libera platita acordata sub conditia recuperarii ar acoperi tocmai acele ore ce trebuie recuperate, dar pe care salariatul se afla in imposibilitatea de a le recupera.  
 
Facem precizarea ca, angajatorul nu este insa obligat sa acorde o zi de concediu de odihna in ziua stabilita ca fiind libera platita prin HG conform art. 139 alin.(4) din Codul muncii, cu exceptia situatiei in care aceasta este solicitata, conform programarii, acest aspect urmand a fi agreat de parti.
 
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordare co zi libera legalaacordare concediu odihnazile libere recuperat

Data aparitiei: 17 Aprilie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordare concediu de odihna pentru o zi libera LEGALA - este posibil? Nota: 4.28 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Varsta pana la care o persoana poate fi angajata cu contract individual de muncaIntrebare: Care este varsta legala pana la care se poate lucra cu contract individual de munca in Romania. Pentru un salariat in varsta de 71 de ani, angajat cu CIM pe durata nedeterminata, angajatorul poate lua decizia incetarii contractului si in ce temei legal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca de noapteIntrebare: Firma are ca obiect de activitate constructii. Angajatii sunt cetateni nepalezi. Angajatorul doreste ca acestia sa presteze activitate numai pe timp de noapte. Este corect ca angajatii sa presteze numai pe timp de noapte sau trebuie organizat timpul de lucru in ture?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]