Ce se intampla in aceasta situatie? Vom suspenda contractul tatalui? Mama isi pierde indemnizatia pentru luna respectiva? Ce acte se elibereaza pentru sot?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Dupa cum bine stim, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Cititi si:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil
Mode de calcul indemnizatie crestere copil
Atentie la faptul ca celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Conform legii, daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si nu solicita acest drept, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna, mama copilului nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul tatalui.
In aceasta situatie mama are obligatia sa inregistreze la angajator fie o cerere de revenire la locul de munca fie o cerere de concediu fara plata pana la implinirea copilului a varstei de doi ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.