Top 3 angajati pe care ii poti da afara luna aceasta!

11 Septembrie 2014
11 Septembrie 2014
angajatiangajati toxiciangajati valorosirecrutaremanagementul resurselor umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



De luna viitoare nu vei mai fi nevoit sa platesti salariile si contributiile pentru cativa angajati care, nu doar sa nu mai ofera rezultate bune de ceva timp, ci produc pagube intregii companii.

Iata care sunt angajatii pe care ii poti concedia, in locul lor avand posibilitatea de a lua oameni cu adevarat valorosi:

1. Angajatii care au mintit in CV-uri iar minciunile se vad cu varf si-ndesat.

Interesant este ca toti mintim cate putin in CV-uri, macar cat incercam sa infrumusetam situatia. Dar sa minti in asa fel incat sa dai peste cap planurile noului angajator... Aici se cere o concediere daca lipsurile angajatului nu se compenseaza cu noi abilitatile nou descoperite.

Spre exemplu, angajatul a mintit ca stie engleza nivel avansat, nu stie decat de nivel intermediar dar imediat afli ca stie rusa nivel intermediar, abilitate de care ai nevoie urgenta.

2. Angajatii care strica entuziasmul colegilor lor. Din pacate, avem foarte multi angajati toxici, negativisti, pesimisti. Au capacitatea de a strica cheful de munca din cateva vorbe si remarci. Au capacitatea de a pune capat avantului celor mai productivi angajati si de a imprastia zvonuri distructive in intreg departamentul.

Fiecare companie are cateva astfel de specimene. Interesant este ca acestia sunt cei care sapa tuneluri in intreaga companie, goluri care se transforma, in timp, in motive de surpare pentru o constructie de altfel solida.

3. Angajatii care profita in mod inconstient de companiile in care lucreaza. Acestia reprezinta o categorie aparte, de angajatori-lipitoare. Se lipesc de o companie si apoi isi extrag "hrana" de care au nevoie fara sa priveasca efectele activitatii lor, fara sa le pese de impactul deciziilor lor asupra intregii companii.

Isi vor lua concedii medicale in mod nejustificat si vor da peste cap activitatea unui departament. Vor extrage informatii valoroase din departament si le vor imprastia pana in tabara competitiei. Vor profita in fel si chip de orice posibil beneficiu de care s-ar putea bucura, pana si de consumabilele din birou.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]