Cum sa incheiati contracte individuale de munca rentabile si eficiente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Selectia personalului a devenit o arta. Ea tine atat de domeniul stiintei, psihologiei si sociologiei, cat si de domeniul economicului. Cu alte cuvinte, trebuie sa va selectati personalul care vi se potriveste si care va poate aduce toate beneficiile la care puteti accede in domeniul in care va desfasurati activitatea.

Ne propunem in continuare sa va sfatuim cum sa selectati categoriile socio-profesionale cu care sa incheiati contracte individuale de munca, urmarind deopotriva sa gasiti solutiile cele mai rentabile, dar si cele mai eficiente.

Din categoria persoanelor a caror ocupare se face prin masuri de stimulare pozitiva (acordare de beneficii) fac parte, in general, somerii in varsta de peste 45 de ani, absolventii, elevii si studentii.

Un exemplu de stimulare negativa (plata de penalitati) vizeaza incadrarea persoanelor cu handicap.

Din punctul de vedere al regimului juridic special la incadrarea in munca, trebuie sa fiti precauti la incadrarea in munca a tinerilor, a femeilor gravide, lauze sau care au nascut recent, precum si a anumitor categorii de pensionari.

Somerii

Sunt acele persoane sanatoase si apte de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, care nu au loc de munca, respectiv nu realizeaza niciun fel de venituri ori realizeaza venituri din activitati autorizate mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Somerii trebuie sa se afle in cautarea unui loc de munca, fiind disponibili sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare.

Accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca este reglementat de prevederile Legii nr. 76/2002, a H.G. nr. 174/2002, precum si a H.G. nr. 377/2002, modificate si completate.

I) Pentru incadrarea in munca a somerilor pe o durata de cel putin 6 luni, angajatorii beneficiaza pentru o perioada de 6 luni, in urmatorul an fiscal, de facilitatea reducerii contributiei datorate bugetului asigurarilor pentru somaj.

Diminuarea contributiei datorate lunar de angajator este in valoare de 0,5% pentru fiecare procent din ponderea pe care o are personalul nou angajat, raportat la numarul mediu scriptic de personal contractual din anul respectiv.

II) Angajatorii care deruleaza contracte de achizitii publice incheiate cu autoritatile
publice locale si incadreaza someri in munca pe o durata de cel mult 12 luni beneficiaza de subventionarea locurilor de munca astfel ocupate pe o perioada de cel mult 12 luni.

Valoarea subventiei reprezinta salariul minim brut pe tara garantat in plata, sau, dupa caz, 70% din cuantumul acestuia, in functie de perioada calendaristica in care se presteaza activitatea.

III) Somerii in varsta de peste 45 de ani, precum si somerii sustinatori ai unor familii monoparentale, incadrati pe durata nedeterminata, va pot aduce doua tipuri de avantaje financiare:

• subventionarea locului de munca printr-o suma egala cu valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata
• scutirea la plata contributiei datorate de angajator bugetului asigurarilor pentru somaj.

Absolventii

Acestia au urmat, dupa caz, forme de invatamant secundar inferior, ciclul inferior al liceului, scoala de arte si meserii, invatamantul secundar superior, invatamantul postliceal ori invatamantul superior si detin diploma ori certificat de studii, eliberate de institutia de invatamant autorizata/acreditata in conditiile legii.

Cuantum Pentru incadrarea in munca, pe durata nedeterminata, a absolventilor, angajatorii beneficiaza cumulativ, timp de 12 luni, de trei tipuri de masuri de stimulare

• scutirea la plata contributiei datorate bugetului asigurarilor pentru somaj pentru acesti angajati;
• subventionarea locurilor de munca in limita a 1 – 1,2 – 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in functie de nivelul studiilor absolvite;
• decontarea cheltuielilor pentru formarea profesionala organizata de angajator.

Mentinerea in activitate a absolventilor pentru care au fost acordate aceste masuri de stimulare, dupa o perioada de 3 ani de la incadrare, genereaza plata unui ajutor financiar din bugetul asigurarilor pentru somaj egal cu valoarea contributiilor sociale datorate de angajator timp de 2 ani pentru acesti angajati.

Elevi si studenti

Cuantum Angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti in perioada vacantelor beneficiaza din bugetul asigurarilor pentru somaj de un stimulent financiar lunar, egal cu 50% din salariul minim brut garantat in plata, pentru fiecare elev si student. Durata acordarii stimulentului financiar este de cel mult 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic (Legea nr. 72/2007).

Procedura Chiar daca, pana in prezent, nu au fost elaborate precizari metodologice privind persoanele care se pot incadra in categoria elevilor si studentilor in sensul Legii nr. 72/2007, apreciem ca acestia trebuie sa indeplineasca conditiile de varsta la incadrarea in munca, alaturi de celelalte conditii generale si speciale care trebuie avute in vedere de angajator la recrutarea personalului.

Tinerii

Tinerii beneficiaza de o protectie sporita la incadrarea in munca, atat sub aspectul relatiilor de munca, cat si sub cel al sanatatii si securitatii in munca.

Codul muncii reglementeaza conditii clare privind varsta la incadrarea in munca si regimul de munca al minorilor, sanctionand penal nerespectarea acestora.
De asemenea, legiuitorul consacra un intreg act normativ problematicii minorilor incadrati in munca, prin intermediul Ordinului MMSSF nr. 753/2006 privind protectia in munca a tinerilor.

Pensionabili

Pentru incadrarea in munca a somerilor care, in termen de 3 ani de la data angajarii, se pot pensiona pentru limita de varsta, anticipat sau anticipat partial, puteti beneficia de subventionarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a salariului, in limita valorii salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Durata acordarii subventiei se intinde pana la indeplinirea conditiilor de pensionare.

O atentie deosebita trebuie acordata diverselor categorii de pensionari, care pot avea anumite interdictii de a cumula pensia cu veniturile realizate din activitati profesionale.
Astfel de reglementari veti regasi in art. 94 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, precum si in art. 26 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.

Persoane cu handicap

Sunt acei cetateni romani, straini sau apatrizi (pe perioada in care au domiciliul ori resedinta in Romania) care, din cauza unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, nu au abilitatile de a desfasura in mod normal activitati lucrative, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.

Obligatie incadrarea in munca a persoanelor cu handicap constituie o obligatie pentru angajatorii – autoritati si institutii publice, persoane juridice, publice sau private care au cel putin 50 de angajati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006.
Obligatia de a angaja persoane cu handicap are in vedere un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, in caz contrar, angajatorii putand opta pentru plata lunara catre bugetul de stat a 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap SAU pentru achizitia de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

Angajatorii care nu au aceasta obligatie legala (avand mai putin de 50 de salariati), dar incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap, primesc lunar, pentru fiecare absolvent, subventionari ale salariilor acestora pe o perioada de 18 luni, in conditiile Legii nr. 76/2002.

Angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, nu au obligatia de a incadra in munca persoane cu handicap, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap (care nu intra in categoria absolventilor) si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, asa cum rezulta din prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 76/2002.

Salariate gravide/lauze/care alapteaza

In categoria salariatilor care v-ar putea pune probleme sub aspectul prezentei efective la locul de munca, precum si al conditiilor de munca speciale pe care le necesita intra salariatele gravide, care alapteaza sau au nascut recent, beneficiare ale prevederilor O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca si ale Normelor metodologice de aplicare, aprobate prin H.G. nr. 537/2004.

In sfera de aplicare a actelor normative amintite intra trei categorii de salariate:

Salariata gravida – sub conditia anuntarii in scris a angajatorului asupra starii sale fiziologice de graviditate, anexand un certificat medical in acest sens.

Salariata care a nascut recent – aflata dupa efectuarea concediului de lauzie (dar cel mult 6 luni de la nastere), care solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical in acest sens.

Salariata care alapteaza – si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie, anuntand angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alãptare, asa cum rezulta din documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.



de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 11 Iunie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum sa incheiati contracte individuale de munca rentabile si eficiente Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]