legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz aparte. Compensarea pentru munca suplimentara

04 Februarie 2014
04 Februarie 2014
compensare munca suplimentaramunca suplimentaraspor munca suplimentaraspor ore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia unui angajator care doreste sa afle calculul corect pentru compensarea muncii suplimentare in cazul angajatilor sai.

Exemplul oferit de angajator:

Un angajat cu o norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana efectueaza, in luna decembrie 2013, 15 ore suplimentare.

Luna: Decembrie 2013
Zile lucratoare in luna: 20
Ore lucrate: 20 zile * 8 orezi = 160 ore
Salariu tarifar: 2.938 RON
Salariuora: 2.938 160 ore = 18 RON ora
Ore suplimentare lucrate: 15
15 ore * 18 RONora = 275 RON
Spor 75% ore suplimentare: 206 RON
Brut realizat: 2.938 + 275 + 206 = 3.419 RON


Raspunsul oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:

Potrivit art. 122 din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Astfel salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Conform art. 123, in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste in urma negocierilor, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

In concluzie, regula este ca, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Doar in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in acest termen munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

In speta, orele suplimentare efectuate de catre angajat in luna decembrie 2013 trebuie compensate cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.

In situatia in care salariatul a prestat 15 ore suplimentare, in cazul in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite, salariatul va beneficia de:

-    salariul corespunzator pentru cele 15 ore lucrate si
-    un spor pentru munca suplimentara stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Pentru a calcula sporul, aplicam procentului la salariul corespunzator orelor suplimentare efectuate (salariu tarifar orar*numarul de ore suplimentare * 75%).


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Video – Conferinta Noul REGES online. Provocari pentru angajatori


 Ce probleme practice ridica trecerea pe REGES online?
 
Va invitam in data de 18 iunie sa participati la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul
RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online,
cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete.
 
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]