Analizam situatia unui angajator care doreste sa afle calculul corect pentru compensarea muncii suplimentare in cazul angajatilor sai.
Exemplul oferit de angajator:
Un angajat cu o norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana efectueaza, in luna decembrie 2013, 15 ore suplimentare.
Luna: Decembrie 2013
Zile lucratoare in luna: 20
Ore lucrate: 20 zile * 8 orezi = 160 ore
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Salariu tarifar: 2.938 RON
Salariuora: 2.938 160 ore = 18 RON ora
Ore suplimentare lucrate: 15
15 ore * 18 RONora = 275 RON
Spor 75% ore suplimentare: 206 RON
Brut realizat: 2.938 + 275 + 206 = 3.419 RON
Raspunsul oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit art. 122 din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Astfel salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Conform art. 123, in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste in urma negocierilor, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In concluzie, regula este ca, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Doar in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in acest termen munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
In speta, orele suplimentare efectuate de catre angajat in luna decembrie 2013 trebuie compensate cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.
In situatia in care salariatul a prestat 15 ore suplimentare, in cazul in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite, salariatul va beneficia de:
- salariul corespunzator pentru cele 15 ore lucrate si
- un spor pentru munca suplimentara stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Pentru a calcula sporul, aplicam procentului la salariul corespunzator orelor suplimentare efectuate (salariu tarifar orar*numarul de ore suplimentare * 75%).
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro