In ce conditii sporul pentru munca suplimentara este de 100%?

munca suplimentaraspor ore suplimentaresalariul de baza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prin respectarea art. 114 sau 115 din Codul muncii se efectueaza ore suplimentare care in baza art. 122 (1) se acorda liber. Pentru fiecare ora suplimentara efectuata se acorda in compensare timp dublu sau pentru o ora suplimentara se acorda 1 ora libera? In cazul in care nu se poate compensa cu timp liber, din motive ca nu exista inlocuitor pentru angajat sau nu se poate dispensa angajatorul de lipsa angajatului, atunci se pun in plata aceste ore prin acordarea unui spor conform CCM si respectarea Codului muncii. Cand se poate compensa timp dublu fata de cat a fost efectuat?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 122 alin.(1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
 
La art. 123 alin.(1) si (2) din acelasi Cod se prevede astfel:
 
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiileprevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, sporul pentru munca suplimentara se calculeaza la salariu de baza din luna acordarii. Totodata, salariul de baza este salariul de baza inscris in contractul individual de munca si este un element fix al salariului ce nu fluctueaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.
 
De asemenea, daca in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca este prevazut un spor mai mare de 75% din salariul de baza, (de exemplu de 100%) se va aplica sporul astfel reglementat.
 
Angajatorul are obligatia sa respecte dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, respectiv sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca suplimentaraspor ore suplimentaresalariul de baza

Data aparitiei: 17 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce conditii sporul pentru munca suplimentara este de 100%? Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]