"Putem chema salariatii in data de 30.03.2024 (sambata) si sa le dam recuperare in data de 02.05.2024 respectand prevederile Codului muncii?"
Raspunsul specialistului:
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede la art. 111 ca „timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare”.
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
Referitor la repausul saptamanal, acesta este reglementat la art. 137 si 138 din Codul muncii si este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
In situatia in care salariatii lucreaza sambata, apreciem ca se aplica prevederile art. 137 alin. (2) si (3):
”(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca”.
Astfel, in opinia noastra, puteti chema salariatii la munca sambata, urmand ca salariatii sa beneficieze de o alta zi de repaus dar si de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Insa ar trebui ca modul in care se organizeaza munca in zilele de weekend, cuantumul sporului (sau cel putin modul in care se stabileste si se acorda) precum si modul/termenul in care se acorda ziua libera, trebuie sa fi fost stabilite prin regulamentul intern sau prin contractul colectiv de munca. De asemenea, sporul acordat ar trebui sa fie prevazut fie in CCM fie in contractele individualle de munca ale salariatilor.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<