Concret, am fost intrebati daca este legala includerea unei clauze in regulamentul intern, care sa excluda beneficiul compensarii muncii suplimentare pentru angajatii cu functii de conducere, indiferent daca vorbim de presedintele societatii, ori de sefii compartimentelor de munca sau cei asimilati acestora in organigrama societatii.
Analizand situatia expusa, analistii Rentrop&Straton apeciaza ca nu este legala o astfel de clasa in regulamentul intern.
In plus, atragem atentia ca in Codul muncii nu exista nicio prevedere care sa excluda persoanele care ocupa functii de conducere de la dispozitiile care reglementeaza munca suplimentara.
Prevederile regulamentului intern trebuie sa respecte prevederile legale inclusiv acele prevederi care reglementeaza munca suplimentara. Altfel spus, angajatorul nu poate deroga de la dispozitiile legale prin regulamentul intern.
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar potrivit alin. (2), in aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Art. 120 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112 (8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana), este considerata munca suplimentara.
Asadar, prevederile Codului muncii care reglementeaza munca suplimentara se aplica si persoanelor care ocupa functii de conducere.
Angajatorul trebui sa modifice regulamentul intern prin eliminarea clauzei pe care ati citat-o altfel risca amenda contraventionala prevazuta la art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii(1500 – 3000 lei pentru fiecare salariat care ocupa o functie de conducere).
Sursa: Portal Codul Muncii