Economia autohtona a pierdut un milion de salariati in ultimii 15 ani

09 Decembrie 2013
09 Decembrie 2013
Angajare si Concedierecontract de muncasalariatimunca in strainatatemunca la negru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Estimari recente arata ca in ultimii 15 ani, economia romaneasca a pierdut circa un milion de salariati.

In consecinta, in prezent in Romania muncesc mai putin de 4,4 milioane  de angajati in contextul unei populatii active (apta de munca) de 10 milioane de persoane, informeaza Ziarul Financiar. Cele mai multe pierderi in aceasta privinta au avut pe fundal atat criza, cat si plecarile masive din tara pentru a munci in strainatate.

Potrivit sursei mentionate mai sus, inceputurile acestor plecari masive peste hotare in cautarea unui loc de munca mai bun isi au originea in anul 2007. Inca din acel moment, destinatiile preferate ale romanilor au fost reprezentate de Italia si Spania.

In perioada crizei au fost facute cateva sute de mii de concedieri, cele mai multe fiind in mediul private. Acest lucru a dus la o scadere a efectivelor de angajati si a facut sa creasca numarul celor care au incercat sa-si caute un loc de munca in alta tara.

De asemenea, precizeaza Ziarul Financiar, fiscalitatea crescuta (la un salariu net de 1.000 de lei oferit angajatului, costul total al angajatorului este de 1.800 de lei) reprezinta o adevarata povara pentru companii.

Drept urmare, unele estimari arata ca intre 1 si 2 milioane de angajati ar lucra in economia informala ("la negru", fara contract de munca si "la gri", care au doar o parte din salariu pe contractul de munca).


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]