Estimari recente arata ca in ultimii 15 ani, economia romaneasca a pierdut circa un milion de salariati.
In consecinta, in prezent in Romania muncesc mai putin de 4,4 milioane de angajati in contextul unei populatii active (apta de munca) de 10 milioane de persoane, informeaza Ziarul Financiar. Cele mai multe pierderi in aceasta privinta au avut pe fundal atat criza, cat si plecarile masive din tara pentru a munci in strainatate.
Potrivit sursei mentionate mai sus, inceputurile acestor plecari masive peste hotare in cautarea unui loc de munca mai bun isi au originea in anul 2007. Inca din acel moment, destinatiile preferate ale romanilor au fost reprezentate de Italia si Spania.
In perioada crizei au fost facute cateva sute de mii de concedieri, cele mai multe fiind in mediul private. Acest lucru a dus la o scadere a efectivelor de angajati si a facut sa creasca numarul celor care au incercat sa-si caute un loc de munca in alta tara.
De asemenea, precizeaza Ziarul Financiar, fiscalitatea crescuta (la un salariu net de 1.000 de lei oferit angajatului, costul total al angajatorului este de 1.800 de lei) reprezinta o adevarata povara pentru companii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Diurna legala in Romania si in strainatate
Drept urmare, unele estimari arata ca intre 1 si 2 milioane de angajati ar lucra in economia informala ("la negru", fara contract de munca si "la gri", care au doar o parte din salariu pe contractul de munca).