Obligatiile angajatorului referitoare la Comitetul de securitate si sanatate in munca:
a) Angajatorul trebuie sa furnizeze Comitetului de securitate si sanatate in munca toate informatiile necesare, pentru ca membrii acestuia sa isi poata da avizul in cunostinta de cauza.
b) Angajatorul trebuie sa prezinte, cel putin o data pe an, Comitetului de securitate si sanatate in munca un raport scris care va cuprinde situatia securitatii si sanatatii in munca, actiunile care au fost intreprinse si eficienta acestora in anul incheiat, precum si propunerile pentru planul de prevenire si protectie ce se vor realiza in anul urmator.
c) Angajatorul trebuie sa transmita raportul prevazut la alin. (1), avizat de membrii Comitetului de securitate si sanatate in munca, in termen de 10 zile, Inspectoratului Teritorial de Munca.
d) Angajatorul trebuie sa supuna analizei Comitetului de securitate si sanatate in munca documentatia referitoare la caracteristicile echipamentelor de munca, ale echipamentelor de protectie colectiva si individuala, in vederea selectionarii echipamentelor optime.
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
e) Angajatorul trebuie sa informeze Comitetul de securitate si sanatate in munca cu privire la evaluarea riscurilor pentru securitate si sanatate, masurile de prevenire si protectie atat la nivel de unitate, cat si la nivel de loc de munca si tipuri de posturi de lucru, masurile de prim-ajutor, de prevenire si stingere a incendiilor si evacuare a lucratorilor.
f) Angajatorul comunica Comitetului de securitate si sanatate in munca punctul sau de vedere sau, daca este cazul, al medicului de medicina a muncii, serviciului intern sau extern de prevenire si protectie, asupra plangerilor lucratorilor privind conditiile de munca si modul in care serviciul intern sau extern de prevenire si protectie isi indeplineste atributiile.
g) in cazul in care angajatorul nu ia in considerare propunerile Comitetului de securitate si sanatate in munca, conform atributiilor prevazute la art. 12, trebuie sa motiveze decizia sa in fata comitetului; motivatia va fi consemnata in procesul-verbal.
Art. 14
Functionarea Comitetului de securitate si sanatate in munca:
a) Comitetul de securitate si sanatate in munca se intruneste cel putin o data pe trimestru.
b) Ordinea de zi este stabilita de catre Presedinte si Secretar cu consultarea reprezentantilor lucratorilor si este transmisa membrilor Comitetului de securitate si sanatate in munca cu cinci zile inainte de data stabilita pentru sedinta.
c) La fiecare intrunire se va incheia un proces-verbal care se va semna de catre participanti.
d) Comitetul de securitate si sanatate in munca este legal intrunit daca sunt prezenti cel putin jumatate plus unul din numarul membrilor sai si ia hotarari cu votul a doua treimi din numarul celor prezenti.
e) in cazul in care exista divergente intre membrii Comitetului de securitate si sanatate in munca, acestia motiveaza in scris, in termen de doua zile de la data intrunirii, iar Presedintele va decide cu privire la divergentele aparute.
f) Prezenta decizie va fi adusa la cunostinta salariatilor prin grija conducatorului persoanei juridice si se va afisa la locurile de munca.
Aprobat,
..........................................
Conducatorul persoanei juridice