Prin Legea nr. 97/2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 316 din 8 mai 2015, s-a modificat art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Inainte de aceasta modificare textul din Codul muncii reglementa art. 137 alin. (1) astfel:
"(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica."
In prezent, alin. (1) al art. 137 din Codul muncii are urmatoarea reglementare:
"Art. 137. – (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica."
Prin inlocuirea termenului "doua zile consecutive" cu "48 de ore consecutive" lasa angajatorilor loc de interpretare. Astfel, se va putea lucra pana sambata la pranz iar salariatii pot avea repaus saptamanal pana luni la pranz, beneficiind astfel de 48 de ore libere.
Mai multe detalii despre repausul saptamanal al angajatilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Baza de calcul indemnizatie de maternitate. Salariata absolventa a unei facultatiIntrebare: Salariata in cauza tocmai mi-a trimis o copie dupa adeverinta care atesta ca in perioada 2019-2023 a urmat cursurile cu freventa a unei facultati, cu promovarea de examen de diploma in iulie 2023. In acest caz, salariata poate beneficia de concediu de maternitate platit? si daca da, care va fi baza de calcul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Student. Contract de internship. Conditii durata activitate si remunerare. Tratament fiscalIntrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student (care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri). Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<