Aproximativ 30.000 de locuri din societatile cu capital de stat vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, la incheierea discutiilor cu misiunea Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks.
Liderul sindical a avertizat ca pe piata muncii din Romania va urma o perioada de instabilitate legislativa si ca sindicatele vor intreprinde masurile necesare pentru modificarea legislatiei actuale a muncii.
In cadrul discutiilor cu FMI, liderul sindical a atras atentia ca "de 20 de ani, companiile cu capital de stat sunt surse de venituri pentru partide si clientela lor politica".
Şeful BNS a apreciat ca pierderile au fost generate si de "contracte ticalos facute, iar sumele nu vor fi niciodata acoperite".
Dumitru Costin a anuntat ca, la finele lunii mai, sindicatele vor finaliza o cercetare privind efectul in piata a Codului muncii si Codului de dialog social si, pe baza acestei analize, vor fi sesizate Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In opinia sefului BNS, "Curtea Constitutionala a Romaniei nu va judeca independent si corect Codul de dialog social si nici nu il va retrimite la Parlament".
"Nu avem acces la informatii privind restructurarea celor 18 companii de stat care vor fi privatizate, inchise sau restructurate, dar o estimare globala ne duce la concluzia ca circa 30.000 de locuri de munca vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare", a subliniat Costin.
Acesta a mai precizat ca in cursul discutiilor cu FMI li s-a confirmat liderilor sindicali ca restructurarea companiilor cu capital de stat devine "punctul numarul 1 pe agenda de lucru a FMI cu Guvernul Romaniei".
El considera ca in perioada imediat urmatoare "va creste numarul de contracte pe perioada determinata sau incheiate pe salariul minim sau la salarii foarte mici, ceea ce va duce si la scaderea incasarilor pentru asigurarile sociale, pensii si fondul de somaj".
O alta consecinta a reglementarilor nou adoptate referitoare la piata muncii va fi cresterea migratiei fortei de munca, asa cum se intampla in sanatate.
Potrivit lui Dumitru Costin, munca la negru nu va putea fi controlata, pentru ca "legislatia va stimula spagile, abuzurile si presiunea pe companii pentru a scoate bani negri destinati partidelor politice si clientelei acestora".
Liderul BNS a declarat ca pentru schimbarea anumitor prevederi din Codul muncii au fost deja introduse in parlament initiative legislative.
"Legea nu va ramane asa. Orice incalcare a unei directive OIM sau a legislatiei europene va fi sanctionata", a conchis Costin. AGERPRES