30.000 de locuri de munca vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare

BNScodul munciimunca la negruasigurari socialelocuri de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aproximativ 30.000 de locuri din societatile cu capital de stat vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, la incheierea discutiilor cu misiunea Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks.

Liderul sindical a avertizat ca pe piata muncii din Romania va urma o perioada de instabilitate legislativa si ca sindicatele vor intreprinde masurile necesare pentru modificarea legislatiei actuale a muncii.

In cadrul discutiilor cu FMI, liderul sindical a atras atentia ca "de 20 de ani, companiile cu capital de stat sunt surse de venituri pentru partide si clientela lor politica".

Şeful BNS a apreciat ca pierderile au fost generate si de "contracte ticalos facute, iar sumele nu vor fi niciodata acoperite".

Dumitru Costin a anuntat ca, la finele lunii mai, sindicatele vor finaliza o cercetare privind efectul in piata a Codului muncii si Codului de dialog social si, pe baza acestei analize, vor fi sesizate Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In opinia sefului BNS, "Curtea Constitutionala a Romaniei nu va judeca independent si corect Codul de dialog social si nici nu il va retrimite la Parlament".

"Nu avem acces la informatii privind restructurarea celor 18 companii de stat care vor fi privatizate, inchise sau restructurate, dar o estimare globala ne duce la concluzia ca circa 30.000 de locuri de munca vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare", a subliniat Costin.

Acesta a mai precizat ca in cursul discutiilor cu FMI li s-a confirmat liderilor sindicali ca restructurarea companiilor cu capital de stat devine "punctul numarul 1 pe agenda de lucru a FMI cu Guvernul Romaniei".

El considera ca in perioada imediat urmatoare "va creste numarul de contracte pe perioada determinata sau incheiate pe salariul minim sau la salarii foarte mici, ceea ce va duce si la scaderea incasarilor pentru asigurarile sociale, pensii si fondul de somaj".

O alta consecinta a reglementarilor nou adoptate referitoare la piata muncii va fi cresterea migratiei fortei de munca, asa cum se intampla in sanatate.

Potrivit lui Dumitru Costin, munca la negru nu va putea fi controlata, pentru ca "legislatia va stimula spagile, abuzurile si presiunea pe companii pentru a scoate bani negri destinati partidelor politice si clientelei acestora".

Liderul BNS a declarat ca pentru schimbarea anumitor prevederi din Codul muncii au fost deja introduse in parlament initiative legislative.

"Legea nu va ramane asa. Orice incalcare a unei directive OIM sau a legislatiei europene va fi sanctionata", a conchis Costin. AGERPRES

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNScodul munciimunca la negruasigurari socialelocuri de munca

Data aparitiei: 02 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

30.000 de locuri de munca vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]