Din ce in ce mai multe state europene, cu precadere cele aflate la marginea zonei euro, au aplicat politicile americane in domeniul muncii, renuntand astfel la masurile de protectie din dorinta de a reduce costurile.
Acest lucru a dus la crearea unor inechitati sociale. Mai exact, daca in 2008 aproximativ 1,9 milioane de angajati din sectorul privat portughez beneficiau de contracte colective de munca, numarul acestora a ajuns anul trecut la numai 300.000, relateaza New York Times, citat de Mediafax.
La randul sau, Spania a redus restrictiile referitoare la concedierile colective si a modificat limitele privind extinderea contractelor temporare de munca, permitand ca angajatii sa poata fi mentinuti cu contracte pe termen determinat pana la patru ani.
Irlanda si Portugalia au inghetat salariile minime, iar Grecia a redus nivelul acestuia cu aproape un sfert.
Explicatia pentru luarea acestor masuri, promovata cu putere de guvernul german al cancelarului Angela Merkel, Comisia Europeana si intr-o anumita masura de FMI, este ca aceste masuri reprezinta singura strategie disponibila pentru refacerea competitivitatii, cresterea numarului de locuri de munca si recastigarea solvabilitatii.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Aceste politici schimba insa radical natura societatii europene, noteaza articolul. Majoritatea dezbaterilor legate de reactia Europei la criza financiara s-au concentrat pe austeritatea bugetara, dar erodarea protectiei acordate angajatilor este probabil sa aiba cel putin un impact la fel de mare si durabil asupra contractului social european.
"Are un efect dezastruos asupra coeziunii sociale si un efect extraordinar asupra inechitatilor. Bunastarea a scazut in intreaga Europa. Unul dintre simptome este dezvoltarea partidelor politice extremiste", a aratat Jean-Paul Fitoussi, profesor de economie la Institutul de Studii Politice din Paris.
Inechitatile s-au amplificat in cea mai mare partea a Europei, dar sunt inca destul de modeste comparativ cu decalajale uriase de venituri din Statele Unite. Intrebarea este daca poate fi pastrat un echilibru relativ intre venituri, in conditiile in care institutiile care au protejat timp de decenii angajatii europeni fac loc unei abordari mai putin reglementate, de stil american, unde guvernele nu prea intervin pe piata muncii, iar influenta sindicatelor s-a redus, raspunsul parand a fi negativ.
Sursa: costelgilca.ro