Se impune crearea cadrului legal astfel incat fiecare casa teritoriala de pensii, cu atributii in stabilirea/recalcularea/plata pensiilor sa nu genereze interpretari diferite de natura a crea inechitati intre pensionari in ceea ce priveste stabilirea corecta si in concordanta cu legislatia, a drepturilor de pensie.
De asemenea, este necesar sa se creeze cadrul legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce contine carnetele de munca scanate, masura de natura a sprijini o categorie de persoane aflate de multe ori in imposibilitatea dovedirii stagiilor de cotizare si a veniturilor realizate in timpul activitatii profesionale.
Persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare in conditii de handicap beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare si a stagiilor complete de cotizare:
- cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap accentuat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
In Nota de fundamentare se precizeaza:
"Curtea Constitutionala a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 58, autorul exceptiei sesizand faptul ca, situatia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat este numai aparent diferita fata de cea a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap ulterior dobandirii calitatii de asigurat, la nivel pur teoretic, in realitate insa situatia acestora fiind absolut identica.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa, prin Decizia nr. 632/2018 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 58 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 995/26.11.2018, Curtea Constitutionala constatand ca sintagma "preexistent calitatii de asigurat" cuprinsa in art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala". Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa prin Decizia 632/2018.
Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare prevazute la art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Se doreste ca reconstituirea vechimii in munca necesara la stabilirea drepturilor de pensie sa poata fi facuta pe baza arhivei electronice create prin scanarea carnetelor de munca.
Se propune astfel introducerea unui nou alineat (1^1) in cuprinsul art. 159 prin care se urmareste ca, in situatii exceptionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca, in situatia in care angajatorul/angajatorii nu mai exista sau arhiva nu mai poate fi identificata, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001, sa poata fi valorificata pe baza informatiilor existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<