legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Proiect pentru modificare Legea pensiilor. Reconstituirea vechimii in munca din arhiva electronica. Alte modificari

legea pensiilor 2020stagiu complet cotizarecarnete de munca scanatereconstituire vechime
Proiect pentru modificare Legea pensiilor. Reconstituirea vechimii in munca din arhiva electronica. Alte modificari
Se impune crearea cadrului legal astfel incat fiecare casa teritoriala de pensii, cu atributii in stabilirea/recalcularea/plata pensiilor sa nu genereze interpretari diferite de natura a crea inechitati intre pensionari in ceea ce priveste stabilirea corecta si in concordanta cu legislatia, a drepturilor de pensie  
 
De asemenea, este necesar sa se creeze cadrul legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie a bazei de date ce contine carnetele de munca scanate, masura de natura a sprijini o categorie de persoane aflate de multe ori in imposibilitatea dovedirii stagiilor de cotizare si a veniturilor realizate in timpul activitatii profesionale. 
 
Persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare in conditii de handicap beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare si a stagiilor complete de cotizare:
 
- cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditii de handicap grav, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap accentuat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
 
In Nota de fundamentare se precizeaza:
 
"Curtea Constitutionala a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 58, autorul exceptiei sesizand faptul ca, situatia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat este numai aparent diferita fata de cea a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap ulterior dobandirii calitatii de asigurat, la nivel pur teoretic, in realitate insa situatia acestora fiind absolut identica. 
 
Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa, prin Decizia nr. 632/2018 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 58 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 995/26.11.2018, Curtea Constitutionala constatand ca sintagma "preexistent calitatii de asigurat" cuprinsa in art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala". Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa prin Decizia 632/2018.
 
Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare prevazute la art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
 
Se doreste ca reconstituirea vechimii in munca necesara la stabilirea drepturilor de pensie sa poata fi facuta pe baza arhivei electronice create prin scanarea carnetelor de munca.
 
Se propune astfel introducerea unui nou alineat (1^1) in cuprinsul art. 159 prin care se urmareste ca, in situatii exceptionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca, in situatia in care angajatorul/angajatorii nu mai exista sau arhiva nu mai poate fi identificata, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001, sa poata fi valorificata pe baza informatiilor existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilor 2020stagiu complet cotizarecarnete de munca scanatereconstituire vechime

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Proiect pentru modificare Legea pensiilor. Reconstituirea vechimii in munca din arhiva electronica. Alte modificari Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]