"1. Un salariat are doua contracte de munca (la doua firme diferite care fac parte din acelasi grup de firme). In luna noiembrie este detasat la firma unde nu are functie de baza, astfel avand doua contracte de munca in luna respectiva pe aceeasi firma (unul cu functie de baza fiind detasat si unul fara functie de baza). 2. In luna noiembrie intervine incapacitatea de munca temporara/concediu medical. Va rugam sa ne precizati daca indemnizatia pentru concediul medical se plateste pentru ambele contracte unde a activat in luna noiembrie (indeplineste stagiul de cotizare pentru plata), si sa ne ajutati cu baza legala care stabileste plata indemnizatiei pentru concediul medical. Concediul medical se plateste pe ambele contracte pe care le are salariatul incheiate cu aceeasi entitate, sau doar pe cel unde are functie de baza, fiind detasat?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A Å?i B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Intrucat contractul individual de munca la unul dintre angajatori este suspendat, consider ca societatea la care salariatul este detasat va lua in considerarea la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei medicale inclusiv veniturile realizate la angajatorul de la care salariatul este detasat. Aceasta, intrucat textul mai sus citate prevede ca se iau in calcul toate veniturile asupra carora s-a calculat contributie asiguratorie de munca ultimele 6 luni anterioare lunii in care salariatul beneficiaza de concediu medical.
Societatea la care salariatul este detasat va calcula o singura indemnizatiei de incapacitate temporara de munca cu luarea in considerare si a veniturilor de la angajatorul care l-a detasat pe salariat plafonata, daca este cazul, la 12 salarii de baza minime brute pe tara.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<