Va informam ca recent a fost publicata in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta care va schimba legea sanatatii, aducand clarificari in ceea ce priveste stagiile de cotizare pentru concediile medicale, in cazul celor care lucreaza la mai multi angajatori, in baza mai multor contracte de munca.
Ordonanta de Urgenta nr. 21/2023 va incepe sa produca efecte din martie.
Ce MODIFICARI aduce OUG nr. 21/2023?
Monitorul Oficial a Ordonanta nr. 21/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul sanatatii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 87 din 31 ianuarie 2023
Articolul II
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Stagiu cotizare - concedii medicale pentru cadre didactice
Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 33
(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice si isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical se utilizeaza de catre toti angajatorii, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
(3) Modul de determinare a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pentru situatiile prevazute la alin. (2) este prevazut in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
La articolul 8 alineatul (2), dupa litera d^1) se introduce o noua litera, lit. d^2), cu urmatorul cuprins:
d^2) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei unui stat cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior.
La articolul 47, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Constituie contraventie desfasurarea de catre persoanele asigurate care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B de activitati in baza carora se obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevazute in Codul fiscal, in perioada in care beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Articolul IV
Cetatenii straini sau apatrizii aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate ca si asiguratii romani, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<