Hotararea Guvernului privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobata in sedinta din data de 28 februarie a Executivului. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul Romaniei de a recalcula toate pensiile din sistemul public in spiritul echitatii, contributivitatii si stabilitatii in munca.
Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela ca nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.
Noutati si MODIFICARI importante in legislatia muncii? Tot ce aveti de facut este sa introduceti in calculator stick-ul cu lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale si sa dati o cautare dupa cuvantul-cheie dorit. Veti gasi raspunsul profesionist pentru problema dvs, DETALII AICI >>>
Astfel, dupa ce in ianuarie 2024 pensiile tuturor romanilor au fost majorate cu 13,8%, in septembrie 2024 se vor plati pensiile recalculate. Important de retinut este faptul ca este pentru prima data cand in acelasi an au loc si o majorare a pensiilor, si o recalculare a acestora, observa Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
„Reforma sistemului de pensii asigura sustenabilitatea si aduce echitate pentru pensionari si viitorii pensionari. Pentru munca egala si contributii egale, pensia va fi egala. Stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevazute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechitatilor sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii - ce reglementari cuprinde?
Proiectul de act normativ cuprinde reglementari cu referire la:
- Elementele care se valorifica la determinarea cuantumului pensiei, respectiv veniturile brute realizate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si stagiul de cotizare/vechimea in serviciu;
- Situatiile in care, pentru anumite perioade de dupa data de 31 martie 2001, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv veniturile brute lunare realizate pe baza carora se determina punctajul lunar, nu pot fi dovedite prin evidentele caselor teritoriale de pensii caz in care, solicitantul poate dovedi cele de mai sus cu alte documente depuse la momentul solicitarii pensiei;
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<