STUDIU - sistemul de pensii din Romania, afectat de inegalitati si de practicile de PENSIONARE anticipata nejustificata

sistemul de pensii din romania inechitatipractici de pensionare anticipata nejustificata
STUDIU - sistemul de pensii din Romania, afectat de inegalitati si de practicile de PENSIONARE anticipata nejustificata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca sistemul de pensii din Romania este afectat de inegalitati structurale, de existenta pensiilor speciale, de practicile de pensionare anticipata nejustificata, nu mai este un secret pentru nimeni, iar o analiza realizata de Institutul European pentru Studii Economice sustine aceste lucruri.
 
Concret, aceste aspecte nu doar ca submineaza echitatea sistemului, dar si adauga o presiune financiara considerabila asupra acestuia:
 
Abonamentul dvs. la “Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la un pret special!
 
Revista ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea domeniului dvs. de activitate, DETALII AICI >>>
 
"Sistemul actual este afectat de inegalitati structurale, inclusiv existenta pensiilor speciale si practicile de pensionare anticipata nejustificata. Aceste aspecte nu doar ca submineaza echitatea sistemului, dar si adauga o presiune financiara considerabila asupra acestuia. Cea mai recenta modificare, in curs de desfasurare, prevede o crestere a pensiilor cu 40% incepand din 2024. Acest model evidentiaza modul in care Pilonul 1 al sistemului de pensii este frecvent folosit de politicieni pentru a asigura voturi imediate cu pretul cresterii obligatiilor fiscale viitoare si a datoriei publice", a declarat lectorul Christian Nasulea.
 
Cercetarea arata ca in ultimele doua decenii, sistemul public de pensii a functionat constant cu deficit, contribuind la deficitul bugetar al guvernului si crescand datoria publica explicita.
 
"Pentru 2022, deficitul sistemului public de pensii a fost de 15% din contributiile colectate. Aceasta include deficitul contabil (892 milioane lei) si subventiile din bugetul general al statului (11.938,2 milioane lei)", conform studiului citat de Agerpres.
 
Analiza detaliata evidentiaza faptul ca sistemul actual de pensii din Romania este predominant unul redistributiv, ceea ce inseamna ca el depinde in mare masura de contributiile curente ale angajatilor actuali pentru a plati pensiile actuale. Acest model prezinta riscuri semnificative, in special in contextul unui climat demografic schimbator si al unei populatii imbatranite.
 
"Din perspectiva financiara, contributiile la sistemele de pensii prin repartitie sunt mai degraba o forma de impozitare decat un mijloc de economisire pentru pensie. Deoarece aceste contributii nu sunt acumulate in conturi personale de pensie si deci nu sunt nici investite pentru a genera randamente, ele nu contribuie direct la securitatea financiara viitoare a contribuabililor. In schimb, ele functioneaza ca un transfer de bogatie de la generatia activa la cea pensionata, cu promisiunea implicita ca viitori contribuabili vor continua sa finanteze pensiile viitorilor pensionari", a afirmat economistul Radu Nechita.
 
In acest context, raportul propune mai multe recomandari pentru reformarea sistemului de pensii. O sugestie majora este tranzitia mai rapida si mai ampla catre un sistem bazat pe capitalizare, care ar permite acumularea de rezerve financiare pentru pensionarii viitori.
 
De asemenea, studiul incurajeaza adoptarea de masuri pentru stimularea investitiilor private in pensii, ceea ce ar oferi o mai mare flexibilitate si siguranta financiara pentru viitorii pensionari...mai multe aici.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistemul de pensii din romania inechitatipractici de pensionare anticipata nejustificata

Data aparitiei: 02 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

STUDIU - sistemul de pensii din Romania, afectat de inegalitati si de practicile de PENSIONARE anticipata nejustificata Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]