Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din data de 9 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate dupa noua formula.
Noua lege vine sa corecteze inechitatile dintre cei care au muncit la fel dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala.
Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care ingheta pensiile romanilor pana in 2070 este in mod direct legata de adoptare legii in Parlament pana pe data de 20 noiembrie.
„Noua lege respecta drepturile romanilor care au muncit si care merita pensii decente dupa o viata de munca. Pensiile vor creste, anul viitor, de doua ori. Prima data, la 1 ianuarie, prin majorarea cu majorarea cu 13,8% si a doua oara, la 1 septembrie in urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face si majorarea si recalcularea pensiilor in acelasi an”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
De asemenea, legea ofera garantia ca nicio pensie nu va scadea in baza procesului de recalculare, fiind pastrat in plata cuantumul cel mai favorabil.
Romanii vor beneficia de 2 cresteri ale pensiilor, in 2024
Ministrul Muncii a explicat de ce, potrivit
gov.ro:
"... anul 2024 va fi primul an in care un guvern acorda doua cresteri ale pensiilor: una, care era deja prevazuta in actuala lege, majorarea cu formula elvetiana, adica rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, iar cealalta, prin recalcularea pensiilor, recalculare a pensiilor care va aduce elemente importante.
Unu - nu vor mai fi inechitati intre romanii care au muncit la fel, dar au iesit la pensie in perioade diferite. Doi - diminuam inechitatile intre femei si barbati. Trei - diminuam o inechitate importanta, si anume cea cu privire la indemnizatia minima sociala, fiindca acum avem romani care, poate din cauza de invaliditate, au intrat in sistemul de indemnizatie minima sociala cu un an de munca, de perioada contributiva, si avem romani care poate sunt cu 35 de ani stagiu complet de cotizare, poate in anul in care au iesit dansii la pensie, si se afla tot in indemnizatie minima sociala de 1.125 lei.
Prin noua lege, fiecare roman care a muncit peste 25 de ani va obtine acele puncte de stabilitate, 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 de puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani si 1 punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani. In felul acesta, un roman care a lucrat 35 de ani pe salariul minim si este inca in indemnizatie minima sociala va avea o crestere considerabila si nu vom mai fi la acelasi nivel de indemnizatie, vom face o diferenta in functie de munca."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<