Vesti bune pentru romani, in contextul in care ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anuntat in cursul zilei de 20 noiembrie ca noua Lege a pensiilor a fost adoptata, iar in 2024, pensiile romanilor vor creste.
Concret, ministrul a facut acest anunt in cadrul retelelor de socializare, potrivit
Agerpres:
"Noua Lege a pensiilor a fost adoptata! Este o forma de respect pentru cei care au muncit si muncesc in Romania. Legea corecteaza inechitatile dintre cei care au muncit la fel, dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala", a scris Simona Bucura Oprescu, pe pagina sa de Facebook.
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>>
Adoptarea legii in calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care ingheta pensiile romanilor pana in 2070, potrivit ministrului:
"Dincolo de tot ce se spune, adevarul este unul singur: in 2024, pensiile romanilor vor creste. Reforma este sustenabila si va aduce stabilitate sistemului de pensii din Romania. Reforma este la fel de importanta si pentru salariati: rasplateste munca si contributivitatea, incurajeaza natalitatea si stimuleaza continuarea studiilor".
Va informam ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni (n.n. 20 noiembrie) proiectul Legii pensiilor si s-au inregistrat 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "impotriva" si 17 abtineri. In acest moment, pentru a intra in vigoare, mai este necesara promulgarea acesteia de catre presedintele tarii.
Proiectul legii pensiilor are in vedere intarirea principiului contributivitatii astfel incat cuantumul pensiei sa reflecte activitatea profesionala si contributia la sistemul public de pensii, in raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmareste asigurarea unor pensii adecvate si echitabile pentru toti beneficiarii sistemului public de pensii, precum si introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii si anume principiul stabilitatii asigurarii la sistemul public de pensii.
Precizam si ca de la 1 ianuarie 2024 se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii dupa noua formula.
Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica). Totodata, urmeaza sa se egalizeze treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani, conform proiectului.
Pensionarii romani din diaspora au obligatia de a semna un certificat de viata, potrivit noului proiect:
"Beneficiarul nerezident are obligatia de a semna certificatul de viata in fata unei autoritati legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, respectiva autoritate certificand acest fapt".
Romanii vor beneficia de 2 cresteri ale pensiilor, in 2024
Ministrul Muncii a explicat de ce, potrivit gov.ro:
"... anul 2024 va fi primul an in care un guvern acorda doua cresteri ale pensiilor: una, care era deja prevazuta in actuala lege, majorarea cu formula elvetiana, adica rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, iar cealalta, prin recalcularea pensiilor, recalculare a pensiilor care va aduce elemente importante.
Unu - nu vor mai fi inechitati intre romanii care au muncit la fel, dar au iesit la pensie in perioade diferite. Doi - diminuam inechitatile intre femei si barbati. Trei - diminuam o inechitate importanta, si anume cea cu privire la indemnizatia minima sociala, fiindca acum avem romani care, poate din cauza de invaliditate, au intrat in sistemul de indemnizatie minima sociala cu un an de munca, de perioada contributiva, si avem romani care poate sunt cu 35 de ani stagiu complet de cotizare, poate in anul in care au iesit dansii la pensie, si se afla tot in indemnizatie minima sociala de 1.125 lei...
mai multe aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa implinirea varstei de 65 de aniIntrebare: Avem o salariata pensionata la data de 17.08.2021, pentru limita de varsta, care isi continua activitatea in baza aceluiasi contract pana la 28.11.2024, data la care implineste 65 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea in baza unui nou contract. 1. Contractul ei inceteaza de drept la data la care implineste 65 ani (28.11.2024)? 2. Poate continua activitatea si dupa aceasta data, avand in vedere prevederile art. 46, alin 2, din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii; cf caruia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. SituatiiIntrebare: In cadrul societatii noastre ne confruntam cu urmatoarele doua spete: 1. Angajatorul primeste de la Casa de Pensii o informare de pensie la limita de varsta a unui salariat iar salariatul aduce decizia de pensie de limita de varsta cu REDUCEREA varstei de pensionare (angajatul are in prezent varsta de 60 de ani). - In cazul acesta este obligatoriu sa se intocmeasca un nou contract de munca? - Contractul de munca se poate incheia pe durata determinata sau nedeterminata pana la implinirea varstei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<