Ministrul Muncii: noua Lege a pensiilor a fost adoptata, iar in 2024 pensiile romanilor vor creste!

noua lege a pensiilor 2024legea pensiilor adoptatalegea pensiilor modificare
Ministrul Muncii: noua Lege a pensiilor a fost adoptata, iar in 2024 pensiile romanilor vor creste!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru romani, in contextul in care ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anuntat in cursul zilei de 20 noiembrie ca noua Lege a pensiilor a fost adoptata, iar in 2024, pensiile romanilor vor creste.
 
Concret, ministrul a facut acest anunt in cadrul retelelor de socializare, potrivit Agerpres:
 
"Noua Lege a pensiilor a fost adoptata! Este o forma de respect pentru cei care au muncit si muncesc in Romania. Legea corecteaza inechitatile dintre cei care au muncit la fel, dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala", a scris Simona Bucura Oprescu, pe pagina sa de Facebook.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>>
 
 
Adoptarea legii in calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care ingheta pensiile romanilor pana in 2070, potrivit ministrului:
 
"Dincolo de tot ce se spune, adevarul este unul singur: in 2024, pensiile romanilor vor creste. Reforma este sustenabila si va aduce stabilitate sistemului de pensii din Romania. Reforma este la fel de importanta si pentru salariati: rasplateste munca si contributivitatea, incurajeaza natalitatea si stimuleaza continuarea studiilor".
 
Va informam ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni (n.n. 20 noiembrie) proiectul Legii pensiilor si s-au inregistrat 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "impotriva" si 17 abtineri. In acest moment, pentru a intra in vigoare, mai este necesara promulgarea acesteia de catre presedintele tarii.
 
Proiectul legii pensiilor are in vedere intarirea principiului contributivitatii astfel incat cuantumul pensiei sa reflecte activitatea profesionala si contributia la sistemul public de pensii, in raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmareste asigurarea unor pensii adecvate si echitabile pentru toti beneficiarii sistemului public de pensii, precum si introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii si anume principiul stabilitatii asigurarii la sistemul public de pensii.
 
Precizam si ca de la 1 ianuarie 2024 se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii dupa noua formula.
 
Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica). Totodata, urmeaza sa se egalizeze treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani, conform proiectului.
 
Pensionarii romani din diaspora au obligatia de a semna un certificat de viata, potrivit noului proiect:
 
"Beneficiarul nerezident are obligatia de a semna certificatul de viata in fata unei autoritati legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, respectiva autoritate certificand acest fapt".

Romanii vor beneficia de 2 cresteri ale pensiilor, in 2024

 
Ministrul Muncii a explicat de ce, potrivit gov.ro:
 
 
"... anul 2024 va fi primul an in care un guvern acorda doua cresteri ale pensiilor: una, care era deja prevazuta in actuala lege, majorarea cu formula elvetiana, adica rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, iar cealalta, prin recalcularea pensiilor, recalculare a pensiilor care va aduce elemente importante. 
 
Unu - nu vor mai fi inechitati intre romanii care au muncit la fel, dar au iesit la pensie in perioade diferite. Doi - diminuam inechitatile intre femei si barbati. Trei -  diminuam o inechitate importanta, si anume cea cu privire la indemnizatia minima sociala, fiindca acum avem romani care, poate din cauza de invaliditate, au intrat in sistemul de indemnizatie minima sociala cu un an de munca, de perioada contributiva, si avem romani care poate sunt cu 35 de ani stagiu complet de cotizare, poate in anul in care au iesit dansii la pensie, si se afla tot in indemnizatie minima sociala de 1.125 lei...mai multe aici >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua lege a pensiilor 2024legea pensiilor adoptatalegea pensiilor modificare

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii: noua Lege a pensiilor a fost adoptata, iar in 2024 pensiile romanilor vor creste! Nota: 4.57 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]