Cumul de contracte part time. ATENTIE la cele cu timp partial repartizat inegal!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Septembrie 2022
14 Septembrie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cumul de contracte part timecontract timp partial inegalcontract timp de munca inegal
Cumul de contracte part time. ATENTIE la cele cu timp partial repartizat inegal!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societatea noastra urmeaza sa incheie un contract individual de munca cu timp partial, in urmatoarele conditii: O fractie de norma ce nu va depasi 88 ore/luna (in functie de numarul de zile lucratoare din luna), incepand cu a 13-a zi lucratoare din luna. Durata zilnica a timpului de munca nu va depasi 8 ore in cadrul programului de lucru. Repartizarea programului de munca se face dupa cum urmeaza: orele 9:00 - 17:30, cu o pauza de masa de 30 de minute conform Regulamentului intern, incepand cu a 13 zi lucratoare din luna. Va rugam sa ne precizati daca: exista vreo prevedere legala care sa interzica o astfel de repartizare a timpului de munca, in cazul unui contract de munca cu timp partial? Daca nu exista o astfel de prevedere, contractul de munca incheiat coform celor descrise anterior indeplineste conditiile stipulate la art. 103 din Codul muncii, respectiv fractiunea de norma a acestui salariat se poate considera ca este inferioara numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil? (...)"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unuii calariat cu norma intreaga comparabil.
 
In situatia expusa, repartizarea timpului de lucru este lunara intrucat salariatul nu presteaza activitate saptamanal.
 
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
 
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii. Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, detalii aici >>>
 
Unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca il reprezinta durata muncii asa cum se prevede la art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii.
 
Astfel, in contractul individual de munca se va mentiona durata muncii exprimata in numar de ore pe luna.
 
In cazul unui contract individual de munca cu timp partial se mentioneaza obligatoriu in cuprinsul contractului repartizarea programului de lucru. Aceasta obligatie este stabilita de art. 105 alin. (1) din Codul muncii:
 
Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
 
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
 
Prin urmare, la angajare se mentioneaza obligatoriu in contractul individual de munca repartizarea programului de lucru cu fiecare zi precum si ora de inceput si ora de sfarsit.
 
De exemplu:
 
In cazul unui contract incheiat incepand cu data de 1 septembrie 2022, in contractul individual de munca se va prevede astfel:
 
CAPITOLUL 8: H. Durata muncii
 
O fractiune de norma de 80 ore/luna repartizate astfel:
In perioada 19 – 30 septembrie 2022 in intervalul orar 9:00 - 17:30, cu o pauza de masa de 30 de minute conform Regulamentului intern.
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.
 
La sfarsitul fiecarei luni se poate modifica prin act aditional repartizarea programului de lucru pentru luna urmatoare astfel incat cu o repartizare inegala sa va incadrati in numarul de ore stabilit in contractul individual de munca.
 
O alternativa la actul aditional este sa se mentioneze in contractul individual de munca, dupa ce s-a stabilit repartizarea programului de lucru, ca programul de lucru se poate modifica cu acordul salariatului, la sfarsitul fiecare luni, pentru luna urmatoare prin comunicarea de catre angajator a programului modificat. In aceasta situatie, angajatorul comunica la sfarsitul fiecarei luni salariatului un document in care se mentioneaza: repartizarea programului de lucru pe luna xxxx pentru salariatul angajat in baza CIM nr....., iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna.
 
 
Astfel, atunci cand nu se presteaza zilnic activitate nu vor mai fi ore pe zi ci ore pe saptamana. Iar daca nu se presteaza activitatea in fiecare saptamana, vom avea ore pe luna.
 
In speta prezentata salariatul nu lucreaza in fiecare saptamana, de aceea nu vom avea ore pe saptamana ci ore pe luna.
 
Cele 80 de ore nu sunt prestate pe luna.
 
De aceea, in contractul individual de munca se va mentiona ca salariatul presteaza activitate 80 ore/luna repartizate dupa cum urmeaza: in perioada 19 – 30 septembrie 2022 in intervalul orar 9:00 - 17:30, cu o pauza de masa de 30 de minute.
 
In Revisal se inregistreaza tipul de norma urmand urmatorii pasi:
 
1) Contracte
2) Se selecteaza salariatul
3) Tip norma – se alege cu timp partial
4) Durata timp munca – se alege cu timp partial.
5) La rubrica repartizare timp de munca – se alege INEGAL.
6) La rubrica timp interval repartizare - se alege ore/luna;
7) La rubrica timp munca – se mentioneaza numarul de ore din luna (80 ore).
 
"Totodata, va rugam sa ne mentionati daca un salariat care are doar contracte de munca cu timp partial, iar durata timpului de lucru insumata a acestora este cel putin egala cu 8 ore / zi, poate reprezenta vreo problema pentru salariatul respectiv din punct de vedere al legislatiei muncii?"
 
In cazul cumulului de contracte cu timp partial, conform art. 146 alin. (5^6 si alin. (5^7) din Codul fiscal:
 
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5^7) Prevederile alin. (5^6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
 
Astfel, daca salariatul nu se incadreaza la exceptiile de mai sus, contributiile sociale se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara corespunzator numarului de zile in care salariatul a avut contractul activ (nu a fost suspendat).
 
 
Baza de calcul CAS/CASS = 2.550 lei x numarul de zile in care contractul a fost activ/numarul de zile lucratoare din luna.
 
Daca salariatul realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara, contributiile se vor calcula la venitul realizat pe fiecare contract. In acest caz salariatul trebuie sa declare pe propria raspundere, ca in cursul lunii .... a realizat venituri din salarii sau asmilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
Declaratia se intocmeste lunar.
 
"Daca durata timpului de lucru insumata a contractelor de munca cu timp partial este mai mica de 8 ore/zi acest lucru ar putea afecta calcul punctului de pensie pentru salariatul respectiv?"
 
Conform art. 146 alin. 5^9 din Codul fiscal, in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata este mai mica decat contributia de asigurari sociale datorata pentru salariul de baza minim brut pe tara, diferenta se suporta de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatorului/beneficiarului de venit.
Astfel, punctul de pensie nu este diminuat deoarece angajatorul suporta diferenta dintre contributia de asigurari sociale datorata pentru venitul stabilit contractului cu timp partial si salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Un raspuns valabil la data de 22.08.2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>> 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]