1.
Somajul tehnic este o terminologie utilizata in spatiul public care defineste suspendarea temporara a contractului de munca, dispusa unilateral de catre angajator ca urmare a intreruperii sau suspendarii activitatii din motive economice, tehnologice, structurale sau similare (ex. Adoptarea unor masuri ca urmare a instituirii starii de urgenta).
2. Reglementare
Art. 52 si 53 din Codul Muncii.
3. Veniturile angajatilor pe perioada "somajului tehnic"
75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Orice angajator, persoana fizica sau juridica care se confrunta cu probleme economice, tehnice, structural sau similare.
5. Prevederi speciale pe perioada starii de urgenta
OUG nr.30/2020, modificata si completata prin OUG 32/2020, prevede ca pe perioada starii de urgenta statul acorda angajatorilor care au fost afectati direct sau indirect de masurile adoptate pentru stoparea infectiei cu COVID-19, o indemnizatie in valoare de 75% din salariul de baza dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut (4.071,75 lei), pentru a-i sprijini financiar in aceasta perioada si pentru a nu se ajunge la concedieri in masa.
6. Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca angajatorii pentru a beneficia de indemnizatia de somaj tehnic alocata de stat:
Angajatorii trebuie sa aiba redusa sau intrerupta temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2.
7. Conditiile pentru alocarea indemnizatiei:
Cerere semnata de angajator
Declaratie pe proprie raspundere
8. Termenul de depunere a cererii de acordare a indemnizatiei
Cererea se depune in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
Teoretic depunerea cererilor se poate face incepand cu data de 1 Aprilie.
Practic ordonanta mentioneaza ca modelul listei angajatilor care beneficiaza de indemnizatie se aproba prin ordin al ministrului muncii. Prin urmare trebuie ca angajatorii sa astepte acest ordin.
9. Unde se depune cererea
Cererea se va depune la agentiile judetene de ocupare a fortei de munca.
Conform mesajului existent pe site-ul ANOFM cererile vor fi transmise electronic la adresa de email formata din nume judet@anofm.gov.ro
10. Termen de plata a sumelor solicitate
Autoritatile vor aloca sumele solicitate de catre angajatori in termen de 15 de zile de la inregistrarea cererilor acestora.
Angajatorii vor avea obligatia achitarii indemnizatiei catre angajati in termen de 3 zile lucratoare de la inregistrarea in cont a sumelor virate de AJOFM.
11. Plata impozitului si a contributiilor sociale
Angajatorii vor achita impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale de stat si contributia de asigurari sociale de sanatate pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a alocat suma solicitata.
Pentru contractele de munca suspendate in conditiile OUG 30/2020, modificata prin OUG 32/2020 si art.52 Codul Muncii nu se datoreaza contributia asiguratorie de munca pe perioada starii de urgenta.
12. Concluzie
Pentru angajatii care au mai multe contracte de munca nu poate fi solicitata la AJOFM idemnizatia daca au activ un contract de munca cu norma intreaga iar pentru angajatii care au mai multe contracte de munca cu timp partial, toate suspendate pe perioada starii de urgenta, solicitarea indemnizatiei va putea fi facuta doar de catre angajatorul la care are inregistrat contractul de munca cel mai oneros.
Angajatorul poate suporta din fonduri proprii:
- diferenta rezultata dintre nivelul maxim al indemnizatiei acordate de stat cf. OUG 30/2020 si cuantumul indemnizatiei la care este indreptatit angajatul cf art.53 din Codul Muncii
- indemnizatia care se cuvine angajatului conform Codului Muncii, daca acesta se afla in situatiile de mai sus in care indemnizatia nu se aloca de la bugetul asigurarilor de somaj.
In completarea ordonantelor de urgenta mentionate mai sus sau pentru alte aspecte nereglementate de acestea se aplica prevederile Codului Muncii.
Sursa: CNIPMMR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<