La jumatatea saptamanii in curs s-a desfasurat un protest al reprezentantilor Federatiei Publisind fata de inghetarea salariilor si a sporurilor, neindexarea pensiilor cu valoarea inflatiei, precum si pentru o crestere a salariului minim corelata cu cresterea preturilor.
"Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de Executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei. Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o
salarizare decenta si echitabila ne asteptam randul inca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile.
Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022. Apreciem ca masurile de austeritate impuse de Guvernul Citu reprezinta ultima solutie la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie", au precizat sindicalistii, potrivit Agerpres.
De asemenea, in cadrul unui comunicat al sindicatului, se precizeaza ca toate sindicatele afiliate la Publisind resimt presiunea acestor masuri "care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public", motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate.
"Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei", au precizat acestia.
Federatia Publisind, afiliata la Blocul National Sindical, are un total de 35.000 de membri din domeniile politie si politie de frontiera, politie penitenciara si probatiune, administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, grefa judiciara, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<