Proiect in dezbatere publica: Hotararea pentru modificarea prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Ce se va schimba

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Februarie 2019
28 Februarie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea 279/2005lege ucenicie la locul de muncamodificare lege 279/2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In urma cu cateva zile, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a facut public proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin H.G. nr. 855/2013.

Proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica presupune mai multe modificari, iar in acest sens in cele ce urmeaza puteti citi continutul acestuia:


"PROIECT HOTARARE pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. VII din  Ordonanta de Urgenta  nr.  96  din  9  noiembrie  2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul demunca, aprobate prin Hotararea  Guvernului  nr.  855/2013,  publicata  in  Monitorul Oficial  al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 18 noiembrie 2013,cu modificarile si completarile ulterioare,se modificasi se completeazadupa cum urmeaza:

 La articolul 8 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:” c) are experienta de cel putin 2 ani in ultimii 5 ani in ocupatia, sau dupa caz, in activitatea pentru care se organizeaza ucenicia;”

 La articolul 10, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins: ” (3) Planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor se stabileste de comun acord intre angajator si furnizorul de  formare profesionala,  in  functie  de  programul  de  lucru  al angajatorului, cu respectarea particularitatilor specifice ale ucenicilor si a reglementarilor legale referitoare la sanatatea si securitatea muncii.”

La articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:" (1) Prin sintagma «durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca», prevazuta la art. 6 alin. (5) lit. e) din lege, se intelege durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore pentru pregatirea teoretica si practica, pe niveluri de calificare, respectiv:a) 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare b) 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare;"

La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(2) Formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca se organizeaza pe durata contractului de ucenicie, dupa incetarea perioadei de proba, potrivit planificarii mentionate la art.10 alin.(3).”

La articolul 20, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(1) Documentele necesare persoanelor prevazute la art. 19 alin. (1) in vederea incheierii contractului de ucenicie sunt:”

La articolul 20, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(1) Documentele necesare persoanelor prevazute la art. 19 alin. (1) in vederea incheierii contractului de ucenicie sunt:”

 La art. 20 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”f) Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu detine calificarea pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca, sau nu detine o calificare ce cuprinde competentele propuse a fi dobandite prin programul de ucenicie.”

La art. 20 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”f) Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu detine calificarea pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca, sau nu detine o calificare ce cuprinde competentele propuse a fi dobandite prin programul de ucenicie.”

Art. 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”Art. 21 (1) Femeile aflate in situatia prevazuta la art. 7 alin. (3) din lege au toate drepturile si obligatiile prevazute de dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) In cazul suspendarii Contractului de ucenicie conform prevederilor art.50, lit. a-b) sau a art.51 lit. a) si c) din Codul muncii, acesta poate fi prelungit, prin act aditional, dupa incetarea suspendarii, cu acordul scris al partilor, pentru finalizarea programului de ucenicie, numai daca contractul de ucenicie nu inceteaza de drept in perioada de suspendare, conform prevederilor art.56 alin.(1), lit.i) din Codul muncii.

(3) Actul aditional prevazut la alin.(2) se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti si in Registrul de evidenta al salariatilor.

(4) In cazul in care contractul de ucenicie inceteaza de drept in conditiile art. 49, alin.(5) din Codul muncii, furnizorul de formare profesionala elibereaza o adeverinta din care sa reiasa numarul orelor de pregatire teoretica si practica efectuate de ucenic in cadrul programului de uceniciei.

(5) Persoana care beneficiaza de adeverinta prevazuta la alin. (4) se poate inregistra la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, unde i se asigura servicii specializate pentru valorificarea orelor de pregatire teoretica si practica efectuate.

(6) Finantarea din bugetul asigurarilor pentru somaj de care poate beneficia angajatorul nu se acorda pe perioada suspendarii contractului de ucenicie.”

Art. 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”Art. 22 (1) Perioada de proba, prevazuta la art. 9 alin. (2) din lege, la care poate fi supus ucenicul face parte integranta din durata pentru care se incheie contractul de ucenicie.

(2) Perioada de proba nu poate depasi 30 de zile lucratoare.

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ca ucenic este informata de angajator cu privire la durata perioadei de proba.

(4) Programul de formare profesionala incepe dupa incetarea perioadei de proba.”

La articolul 27, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(2) Contractul de prestari servicii de formare profesionala, prevazut la alin. (1), se incheie dupa finalizarea perioadei de proba.”

La articolul 33, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(1) Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute la art. 16 alin. (2) din lege, angajatorul incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, o conventie conform modelului prevazut in anexa nr.5 la norme.



Sursa: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]