ATENTIE!
La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de muncain a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul. Modalitatea de efectuare a stagiului se reglementeaza prin lege speciala.
Iata ce se intreba cineva, conform PortalCodulMuncii.ro: "Suntem firma de IT si vrem sa organizam un Internship pentru absolventi sau studenti de facultate. In urma acestui Internship speram sa si angajam o parte dintre acesti interni. Ve rog sa imi spuneti daca se incadreaza la stagiatura si ce durata minima va trebui sa aiba stagiul. Ar fi incadrati pe Ajutor programator care se regaseste in nomenclatorul calificarilor. Putem sa ii incadram pe toti ca si stagiari daca unii sunt absolventi iar unii sunt studenti? De asemenea imi puteti transmite ce anume trebuie sa contina documentatia depusa la Somaj? Avizarea programului de ucenicie de catre agentia pentru prestatii sociale judeteana,{...} in a carei raza teritoriala societatea isi are sediul. Documentatia ce trebuie depusa la agentia pentru prestatii sociale este prevazuta in Normele metodologice de aplicare a Legii 279/2005, aprobate prin HG 855/2013."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Stagiul poate fi organizat de angajator doar pentru absolventii de invatamant superior nu si pentru studenti. De asemenea, stagiul se organizeaza de angajatori in baza Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si a Normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
IMPORTANT
Stagiatura se deosebeste de ucenicie, ucenicul reprezentand persoana cu varsta de peste 16 ani care, din vointa proprie, incheie un contract de ucenicie cu un angajator, in scopul obtinerii unei calificari.
Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie au indatorirea sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de muncajudetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, locurile de munca vacantecare pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie.
Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante care pot fi ocupate prinincheierea de contracte de ucenicie se va face pe suport de hartie sau in format electronic, pe suport magnetic ori e-mail, prin formularul pentru comunicarea locurilor vacante prevazut in anexa la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somajsi stimularea ocuparii fortei de munca, aprobateprin Hotararea Guvernului nr. 174/2002.
In formular, la rubrica „Denumirea ocupatiei“ se adaugasi sintagma „CU“ care provinede la prescurtarea „contract de ucenicie“.
Codul COR (6 caractere) este cel specific ocupatiei pentru care se incheie contractul de ucenicie.
...citeste continuarea pe PortalCodulMuncii >>>