Calificarea la locul de munca este reglementata de Codul Muncii. Asa ca va reamintim ca referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator, chiar la locul de munca, Legea nr. 53/2003 Codul muncii precizeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.
Calificarea la munca 2021 - ce precizeaza Codul Muncii?
Art. 202 din Codul Muncii prevede urmatoarele.
(1) Contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale.
(2) Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.
(3) Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
Care va fi procedura in cazul unei societati neautorizate?
"Care este procedura pentru calificarea la locul de munca pentru salariatii unei societati neautorizate la Min Muncii? Exista si optiunea contractelor de ucenicie la locul de munca? In caz de raspuns afirmativ, care este procedura pentru aceste contracte?"
In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:
1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare, necesare salariatilor.
Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala, in cazul de fata la nivel de calificare, a salariatilor proprii.
Avand in vedere ca aceasta ar fi o formare profesionala initiata de angajator, toate cheltuielile sunt suportate de catre acesta (art. 197 din Codul muncii). In acest caz sunt aplicabile si prevederile art. 196, 198 si 200 din Codul muncii, in care practic se prevede ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare, sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.
Ucenicia la locul de munca - presupune o forma de calificare?
Referitor la ucenicia la locul de munca, aceasta este intr-adevar o forma de calificare la locul de munca ce presupune incheierea unui contract de ucenicie intre angajator si ucenic.
Formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie se organizeaza la initiativa angajatorilor, de furnizori de formare profesionala autorizati in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modul de organizare si de desfasurare a uceniciei la locul de munca sunt reglementate prin legislatie specifica, respectiv prin Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si prin Normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru sprijinirea organizarii uceniciei la locul de munca sunt acordate subventii angajatorilor prin agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.
Referitor la organizarea uceniciei la locul de munca, practic trebuie sa respectati in intregime prevederile celor doua acte normative mentionate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<