Angajarea studentilor in domeniul IT. Ce facilitati vor avea angajatorii?

angajare studenticontractul de ucenicie
Angajarea studentilor in domeniul IT. Ce facilitati vor avea angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Dorim sa stim ce facilitati avem ca firma cu CAEN in domeniul IT, daca angajam un student (pana in 26 de ani, Facultatea de Informatica). Acesta se incadreaza la internship sau ca ucenic in domeniul IT?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 1 din Legea 72/2007, angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal! Va aduce in atentie:
 
Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
Greseli de evitat, exceptii de la reguli, detalii AICI >>>
 

Legea 72/2007 - Angajatorii care angajeaza studenti

 
Valoarea indicatorului social de referinta este de 598 lei. Astfel, angajatorii care angajeaza studenti beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar in cuantum de 299 lei.
 
Modalitatea in care trebuie sa procedeze angajatorul pentru a beneficia de stimulentul financiar este prevazuta de Normele metodologice de aplicare a Legii 72/2007.
 
Conform acestor norme, in vederea acordarii stimulentului financiar lunar, angajatorii incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor aflati in perioada vacantelor, o conventie al carei model este prevazut in anexa nr. 1 a normelor.
 
In vederea incheierii acestei conventii angajatorii depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere insotita de urmatoarele documente:
 
a) tabel nominal cuprinzand elevii si studentii incadrati in munca pe perioada vacantelor, intocmit potrivit anexei la conventia al carei model este prevazut in anexa nr.1 la norme;
b) adeverinta eliberata de institutia de invatamant prin care se atesta ca persoana are statut de elev sau, dupa caz, de student si urmeaza cursurile intr-o institutie de invatamant de stat sau particular, infiintata potrivit legii, cuprinzand si precizarea expresa a perioadei de vacanta;
c) actul de identitate al elevului sau studentului, in copie;
d) copia contractului de munca, incheiat cu respectarea conditiilor de varsta si a regimului legal al muncii tinerilor, inregistrat, dupa caz, la inspectoratul teritorial de munca, conform prevederilor legale;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca angajatorul nu se regaseste in una dintre situatiile: angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi; angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Nu exista alte reglementari care sa stabileasca facilitati pentru angajarea studentilor.
Studentii pot incheia si un contract de internship reglementat de Legea 176/2018. Acest tip de contract nu este specific studentilor ci poate fi incheiat de orice persoana care a implinit varsta de 16 ani inclusiv de studenti.
 

Contractul de ucenicie - ce trebuie sa stii

 
Taxele salariale sunt aceleasi ca si in cazul contractului individual de munca. Diferenta din punct de vedere financiar consta in faptul ca internul poate fi platit cu o remuneratie de jumatate din salariul de baza minim brut pe tara corespunzatoare timpului de lucru.
Contractul de ucenicie se incheie pentru obtinerea unei calificari intr-o meserie.
 
Studentul poate incheia cu societatea un contract de practica reglementat de  Legea 258/2007 privind practica elevilor si studentilor.
 
Conform art. 4 alin. (1) din acest act normativ, practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.
 
Organizatorul de practica este, potrivit art. 3, unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative iar partenerul de practica este o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si elevilor.
 
Astfel, societatea trebuie sa incheie contract  cadru de colaborare sau o conventie cu institutia al carui elev este copilul.
 
Conform art. 10 din actul normativ mai sus mentionat, societatea in calitate de partener de practica are urmatoarele obligatii generale:
 
a) sa detina o dotare corespunzatoare - logistica, tehnica si tehnologica - necesara valorificarii cunostintelor teoretice primite de practicant in cadrul procesului de instruire;
b) sa aiba specialisti cu studii medii si superioare care sa coordoneze si sa participe la evaluarea desfasurarii practicii elevilor si studentilor;
c) sa desfasoare programul de activitate astfel incat sa permita realizarea activitatii de practica a elevilor si studentilor in conditii normale, fara a se depasi ora 20,00.
 
Totodata, in baza art. 12, 13 si 14 din Legea 258/2007 societatea in calitate de partener de practica:
 
- desemneaza persoanele care se ocupa de indrumarea si urmarirea activitatii de practica a elevilor si studentilor.
- trebuie sa il ajute pe practicant sa isi urmareasca programa analitica/portofoliul de practica, punandu-i la dispozitie mijloacele necesare.
- este obligata sa instruiasca practicantul cu privire la normele de protectie a muncii si de aparare impotriva incendiilor, specifice activitatilor pe care le va desfasura.
 
Conform art. 21 din acelasi act normativ, pe perioada de practica, partenerul de practica il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei.
 
Astfel, Legea 258/2007 reglementeaza posibilitatea de angajare a practicantului, situatie in care, partenerul de practica il va remunera pe practicant. Daca societatea nu incheie contract individual de munca cu practicantul, nu il remunereaza. Aceasta, intrucat activitatea de practica este o activitate neremunerata. Doar daca salariatul este angajat va avea dreptul la salariu in baza contractului individual de munca intocmai ca orice alt salariat.
 
Nu in ultimul rand mentionez ca studentul poate beneficia de scutirea de impozitul pe venit specifica domeniului IT  daca sunt indeplinite conditiile legale, insa banuiesc ca nu despre aceasta facilitate intrebati.
 
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajare studenticontractul de ucenicie

Data aparitiei: 23 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajarea studentilor in domeniul IT. Ce facilitati vor avea angajatorii? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]