- Obligatia angajatorului de a suporta contributiile sociale in cazul salariatilor cu fractiune de norma care obtin venituri mai mici decat salariul minim pe economie, pana la concurenta contributiilor aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile;
- Reglementarea ca munca nedeclarata si sanctionarea cu amenda de 10.000 de lei a muncii prestate in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial (in conditiile art. 151 din Codul muncii);
- Neacceptarea in cazul salariatilor part-time a stabilirii unui program individualizat de munca.
Iata ca o noua problema poate fi intalnita in practica inspectoratelor teritoriale de munca. Este vorba despre modul de aplicare a art. 105 din Codul muncii, potrivit caruia contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate aceste elemente, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
Intrebarea care se ridica este: ce se va intampla daca salariatul a lucrat corect, exact numarul de ore inscris in contract, dar in contractul de munca nu exista mentiunile prevazute in art. 105 alin. (1)? De exemplu, daca lipseste din contract intervalul in care se efectueaza munca, cum va putea fi sanctionat angajatorul?
In aceste situatii, inspectorii de munca au apreciat ca, retroactiv, contractul se va considera incheiat cu norma intreaga, inclusiv pentru trecut, incepand cu momentul incheierii contractului. Nu s-a mai administrat nicio proba privind orele efectiv prestate de catre salariat, ci s-a realizat o simpla lectura a clauzelor contractului de munca. S-a apreciat astfel ca, daca programul de lucru nu este precizat, este posibil ca dispozitiile legale sa fie eludate. Scopul prevederii legale este prevenirea posibilitatii ca munca sa se presteze 8 ore / zi, dar contractul sa fie incheiat pentru o fractiune de norma, cu plata corespunzatoare acestui timp de lucru.
In aceste conditii, recomandam o deosebita atentie nu numai cat priveste monitorizarea modului de executare a contractelor de munca cu timp partial, dar si cat priveste intocmirea acestora. Ele vor trebuie sa includa mentiunile prevazute la art. 105 alin. (1), iar salariatul, la finele orelor de program, va trebui sa paraseasca unitatea. El nu am putea nici macar continua sa lucreze pentru sine insusi sau pentru un alt angajator, deoarece riscul sanctiunii pentru munca nedeclarata este semnificativ.