Noi dificultati privind contractele part-time

contract de muncacodul muncii 2018part time
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legiuitorul si, mai departe, inspectoratele teritoriale de munca par a fi hotarati sa elimine sau macar sa limiteze cat mai mult contractele de munca cu fractiune de norma. Nu se explica altfel avalansa de reglementari restrictive, cum sunt:


-  Obligatia angajatorului de a suporta contributiile sociale in cazul salariatilor cu fractiune de norma care obtin venituri mai mici decat salariul minim pe economie, pana la concurenta contributiilor aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile;

-  Reglementarea ca munca nedeclarata si sanctionarea cu amenda de 10.000 de lei a muncii prestate in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial (in conditiile art. 151 din Codul muncii);

-   Neacceptarea in cazul salariatilor part-time a stabilirii unui program individualizat de munca.


Iata ca o noua problema poate fi intalnita in practica inspectoratelor teritoriale de munca. Este vorba despre modul de aplicare a art. 105 din Codul muncii, potrivit caruia  contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:


a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate aceste elemente, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Intrebarea care se ridica este: ce se va intampla daca salariatul a lucrat corect, exact numarul de ore inscris in contract, dar in contractul de munca nu exista mentiunile prevazute in art. 105 alin. (1)? De exemplu, daca lipseste din contract intervalul in care se efectueaza munca, cum va putea fi sanctionat angajatorul?

In aceste situatii, inspectorii de munca au apreciat ca, retroactiv, contractul se va considera incheiat cu norma intreaga, inclusiv pentru trecut, incepand cu momentul incheierii contractului. Nu s-a mai administrat nicio proba privind orele efectiv prestate de catre salariat, ci s-a realizat o simpla lectura a clauzelor contractului de munca. S-a apreciat astfel ca, daca programul de lucru nu este precizat, este posibil ca dispozitiile legale sa fie eludate. Scopul prevederii legale este prevenirea posibilitatii ca munca sa se presteze 8 ore / zi, dar contractul sa fie incheiat pentru o fractiune de norma, cu plata corespunzatoare acestui timp de lucru.

In aceste conditii, recomandam o deosebita atentie nu numai cat priveste monitorizarea modului de  executare a contractelor de munca cu timp partial, dar si cat priveste intocmirea acestora. Ele vor trebuie sa includa mentiunile prevazute la art. 105 alin. (1), iar salariatul, la finele orelor de program, va trebui sa paraseasca unitatea. El nu am putea nici macar continua sa lucreze pentru sine insusi sau pentru un alt angajator, deoarece riscul sanctiunii pentru munca nedeclarata este semnificativ.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de muncacodul muncii 2018part time

Data aparitiei: 30 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi dificultati privind contractele part-time Nota: 4.86 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]