Intrebare:
Angajatorul poate renunta la clauza de neconcurenta? Mai exact, la incetarea contractului de munca cu angajatul, acesta trimite o notificare prin care ii aduce la cunostinta ca renunta la clauza de neconcurenta. In ce masura aceasta procedura este corecta din punct de vedere legal?
Raspuns:
Art. 20 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca in afara clauzelor prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Asadar, spre deosebire de clauzele esentiale care sunt obligatorii la incheierea contractului individual de munca stabilite in art. 17, cele prevazute in art. 20 nu au caracter imperativ, ci facultativ, putand fi inserate in contractul individual de munca al salariatului daca partile se inteleg in acest sens. Odata inserate in CIM, partile au obligatia respectarii lor.
Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul muncii , republicat, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Asadar, clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca. Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca. Devenind element al contractului individual de munca, renuntarea la clauza de concurenta se va putea realiza numai in modul in care aceasta obligatie a luat nastere fata de parti, adica prin acordul partilor.
Pentru a putea opera renuntarea unilaterala la clauza de neconcurenta este necesara o dispozitie derogatorie expresa in acest sens, or, cum dispozitiile Codului muncii nu prevad o asemenea posibilitate angajatorul nu poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta.