Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unui salariat care a lucrat ca ucenic intr-o societate, fiind ulterior angajat dupa aceasta perioada.
Vom vedea in ce masura se considera vechime in munca la depunerea dosarului de pensionare.
In plus, se va stabili daca acest aspect se certifica prin faptul ca salariatul detine din partea firmei o adeverinta cu mentiunea: " se adevereste faptul ca X a fost angajat la Y in perioada Z ca ucenic cu salariu, in sectiile V avand un salariu de incadrare de X + Z (spor toxicitate). In aceasta perioada unitatea a retinut si virat cotele CAS prevazute in lege. Datele au fost extrase din statele de plata aflate in arhiva institutiei. Eliberam prezenta spre a-i servi la completarea vechimii in munca".
Solutia consultantului:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In situatia mentionata de dvs. nu se precizeaza perioada derularii raporturilor de ucenicie. Astfel, in functie de data derularii acestei perioade de ucenicie sunt aplicabile prevederile legale in vigoare la acea data.
In situatia in care perioada de ucenicie a fost derulata inainte de 1989, ucenicia la locul de munca era considerata o forma de calificare a tinerilor absolventi ai scolii generale, in varsta de 15-18 ani, incadrati in productie, prin care li se asigura pregatirea practica si teoretica necesara exercitării unei meserii. Prin urmare, ucenicia la locul de munca era o forma de calificare profesionala si se realiza pe baza contractului de ucenicie, in schimbul acesteia ucenicul fiind indreptatit la plata unei indemnizatii lunare.
Totodata, prin Decretul 389/11.10.1972 era prevazuta in sarcina unitatilor socialiste de stat obligatia de a varsa la bugetul asigurarilor sociale de stat o contributie de 15% asupra castigului brut realizat de personalul lor salariat precum si a sumelor primite de ucenici, elevi ai scolilor profesionale pe timpul cat fac practica in productie, indiferent de forma in care se realizeaza aceste venituri, de fondul din care se platesc si de durata contractului de munca.
In concluzie, in situatia in care pentru sumele incasate in temeiul contractului de ucenicie angajatorul a calculat, retinut si platit contributiile de asigurari sociale, atunci perioada respectiva poate constitui stagiu de cotizare si va fi luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.
Din cele mentionate de dvs, rezulta ca angajatorul a confirmat prin adeverinta eliberata faptul ca in calitate de ucenic ati beneficiat de salariu, asupra acestuia fiind calculate, retinute si platite contributiile de asigurari sociale.
Totodata, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. a) si p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, asigurat este persoana fizica pentru care angajatorul este obligat sa retina si sa plateasca contributia individuala de asigurari sociale, precum si persoana fizica ce achita, in nume propriu, contributia de asigurari sociale, conform acestei legi, iar stagiu de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 48 din Legea 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din lege.
Astfel, din coroborarea textelor de lege mentionate rezulta ca toate perioadele pentru care s-a datorat, retinut si platit contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat constituie stagiu de cotizare in intelesul legii pensiilor si vor fi luate in calcul la stabilirea drepturilor acordate in raport de aceasta lege, respectiv la stabilirea drepturilor de pensie.
In ceea ce priveste vechimea in munca, aceasta este definita la art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata ca fiind munca prestata in temeiul unui contract individual de munca. Asadar rezulta ca stagiul de cotizare este diferit de vechimea in munca, aceasta din urma fiind exclusiv obtinuta in temeiul unui contract individual de munca, in timp ce stagiu de cotizare poate avea orice persoana care se asigura in temeiul unei declaratii individuale de asigurare sau contract de asigurare sociala, in conditiile legii.
In concluzie, in conformitate cu prevederile legale mentionate rezulta ca perioada in care ati desfasurat activitate de ucenicie pentru care s-au calculat, retinut si platit contributii de asigurari sociale reprezinta stagiu de cotizare, in intelesul Legii 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare, si va fi valorificata la stabilirea drepturilor de pensie.
In situatia in care raporturile de ucenicie au fost desfasurate sub incidenta prevederilor Legii 53/2003 - Codul muncii , republicata, atunci devind incidente prevederile acesteia, respectiv prevederile art. 208 si urm., conform carora contractul de ucenicie este un contract individual de munca particular.
In acest caz persoana care isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract de ucenicie, respectiv in temeiul unui contract individual de munca particular, este considerata persoana asigurata obligatoriu prin efectul legii la sistemul public de pensii, conform prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) din Legea 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de toate drepturile care decurg din aceasta calitate.
Asadar si in aceasta situatie, asupra veniturilor din salarii trebuiau calculate, retinute si platite contributiile de asigurari sociale, caz in care perioada va fi considerata stagiu de cotizare si va fi valorificata la stabilirea drepturilor de pensie.