Mai mult de jumatate dintre companiile din Romania aleg sa monitorizeze modul in care salariatii isi folosesc computerele in timpul programului de munca.
Astfel, cu precadere in sistemul privat, computerele salariatilor sunt monitorizate de catre angajator, un studiu citat de Incont.ro aratand ca peste 50% dintre companiile din Romania folosesc sisteme de monitorizare a salariatilor, cu acordul acestora.
In concret, aceasta monitorizare se face cu ajutorul unor softuri care transmit managerilor sau sefilor date exacte privind timpul petrecut fie pe retelele de socializare, fie pe alte site-uri care nu au legatura cu munca de zi cu zi.
Media de productivitate a unui cetatean european, calculata in funcie de numarul de ore de munca dintr-o saptamana este mult mai mare decat productivitatea romanilor, aceasta fiind de doar 49%, pentru o saptamana de lucru cu 41 de ore in total. Chiar daca suntem lideri la numarul de ore petrecute la munca, stam mai rau la capitolul productivitate.
Considerand ca o solutie la cresterea productivitatii ar fi aceasta monitorizare a computerelor, peste jumatate dintre companiile din Romania apeleaza la astfel de softuri. Lipsa de interes, aminteste Incont.ro, ar fi una dintre cauzele principale care ii face pe salariati sa isi petreaca astfel o parte din timpul de lucru.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Monitorizarile efectuate de companii ar trebui anuntate salariatilor, corespondenta personala ramand insa un segment pe care angajatorul nu are voie sa il monitorizeze.