Va informam ca Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent ca pensiile au fost majorate cu 13,8%, aceasta fiind prima crestere a pensiilor din 2024.
Ministrul a declarat, in cadrul unei retele de socializare:
"Pensiile cresc din aceasta luna. De astazi (5.01.2024), postasii va aduc pensiile majorate cu 13,8%. Cei care incasati pensia pe card veti primi banii pe 11-12 ianuarie. Este prima majorare a pensiilor din acest an. In urma recalcularii, din septembrie se va face dreptate pentru milioane de pensionari!", a scris, pe Facebook, ministrul Muncii, potrivit
Agerpres.
Toate aceste schimbari, evident, creeaza neclaritati noi, greu de gestionat! Din fericire, avem si SOLUTIA: lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale care limpezeste in mod profesionist absolut orice situatie ambigua! Tot ce aveti de facut este sa introduceti in calculator stick-ul cu lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale si sa dati o cautare dupa cuvantul-cheie dorit, DETALII AICI >>>
Cheltuiala cu pensiile dupa 1 ianuarie 2024 se ridica 125,9 miliarde lei, in fiecare an, urmand sa creasca cu 10 miliarde lei din septembrie, a mai adaugat ministrul:
"In momentul de fata avem o cheltuiala cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. Dupa 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuiala de 125,9 miliarde lei, iar dupa aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce inseamna o crestere suplimentara in septembrie de 10 miliarde lei, adica 2,5 miliarde lei pe luna. Este important ca romanii sa stie ca banii pentru cresterea pensiilor din 2024 sunt prevazuti in buget", a declarat, pe 19 decembrie, in Comisiile parlamentare de buget-finante, Simona Bucura-Oprescu.
Precizam si ca de la 1 ianuarie 2024 s-a majorat cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii dupa noua formula.
Va reamintim ca dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica). Totodata, urmeaza sa se egalizeze treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani, conform proiectului
, mai multe detalii AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<