Prin urmare, distingem doua situatii:
- stabilirea in CIM a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
- posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in CIM nu este prevazut un loc de munca fix.
In modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat ulterior prin OMMFPS 1616/2011 la lit. D. Locul de munca trebuie prevazuta una dintre cele doua optiuni prevazute la pct. 1, respectiv pct. 2:
1.Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
2.In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ...............................
Agentii de vanzari nu au un loc de munca fix astfel incat in contractul individual de munca al acestora apreciez ca nu se poate inscrie un loc de munca fix.
Conform art. 43 din Codul muncii , delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Asadar, un salariat se afla in delegatie atunci cand executa lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Or, agentii de vanzari nu au un loc de munca fix pe care angajatorul il modifica prin delegare ci prin natura muncii lor locul de munca este mobil.
Timpul de munca reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 111 din Codul muncii , orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Astfel, timpul de munca constituie pentru agentul de vanzari si perioada in care se deplaseaza la clienti, aceasta deplasare consituind o atributie de serviciu.
Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
In consecinta, in contractul individual de munca incheiat cu agentul de vanzari se va mentiona la lit. D, pct. 2 modalitatea in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea agentul de vanzari iar partile pot stabili si prestatiile suplmentare in bani sau in natura de care va beneficia agentul de vanzari. Prestatiile se vor mentiona in contractul individual de munca la lit. J pct. 2 lit. b indice 1 sau indice 2, dupa caz.